Tržište

Svjetske isporuke mobilnih IoT modula porasle 20 odsto

Svjetske isporuke mobilnih IoT modula porasle 20 odsto
Foto: Ustupljena fotografija | Svjetske isporuke mobilnih IoT modula porasle 20 odsto

Nakon pada u prvom kvartalu tekuće godine, globalno tržište mobilnih IoT modula, oporavlja se i u drugom kvartalu, povećane su svjetske isporuke, iako su evidentne određene ekonomske prepreke i blokade, prije svega u Kini, koje je najveće IoT tržište.

Ovaj kvartal zabilježio je i određene konsllidacije u IoT segmentu. Svjetske isporuke mobilnih IoT modula porasle su 20% na godišnjem nivou u drugom kvaratalu prema najnovijem istraživanju Counterpointovog "Global Cellular IoT Module and Chipset Tracker by Application".

Povećanje je posljedica rasta u sferi digitalne transformacije i inovacija, a koja uključuje potencijalne aplikacije u vezi kritične infrastrukture i logistike, a koju pokrivaju brzorastuće mobilne tehnologije niskog nivoa kao što su Cat-1 i NB-IoT. Kina je i dalje lider u IoT tržištu, pridonoseći više od polovine potražnje. Državno tržište mobilnih IoT modula postepeno se oporavilo u odnosu na prethodni period.

Sjeverna Amerika i zapadna Evropa, bilježi rast na globalnom tržištu mobilnih IoT modula.  Trenutno je u ekspanziji područje Indije, kao najbrže rastuće tržište IoT modula (+264% na godišnjem nivou) u sferi pametnih mjerača, telematike, POS-om i automobilskim aplikacijama.

Prva tri svjetska igrača čine više od polovine ovog tržišta, a zanimljivo je da je Quectel udio u isporuci bio jednak udjelu preostalih igrača na listi 10 najboljih.

Quectelove isporuke modula porasle su za 47% na godišnjem nivou. Tokom perioda uzorka,  Quectel je lansirao 4G Cat 4 pametne module SC200E i SG150H na bazi UNISOC čipsetova.

Fibocom bilježi rast od 12% na godišnjem nivou u svojim isporukama modula. Gotovo 60% isporuka dolazi sa kineskog tržišta. Ostvarena su partnerstva sa Qualcom, MediaTek, UNISOC, Sequans i Autotalks, a sve u  cilju povećanja udjela  na međunarodnim tržištima.

Nakon malo sporije prvog kvartala, zbog blokade u Kini, MeiG je zabilježio rast koji mu je pomogao da uđe među tri najbolja rangiranja IoT modula na svjetskom tržištu. Širi se na brzorastuće tržište, ciljajući na aplikacije kao što su POS, industrijske, praćenje imovine, pametna brojila.

Chine mobile zadržala je svoju četvrtu poziciju na globalnom tržištu mobilnih IoT modula u već prepoznatljivom segementu isporuke za mobilnu mrežu.

Sunsea (SIMCom + Longsung) nastavlja poboljšanje svoje performanse posljednjih nekoliko godina. Koriste strategiju sličnu drugim kineskim igračima, a manifestuje se u ponudi rješenja koja se oslanja na Qualcommu za međunarodno tržište i rješenja  MediaTek/UNISOC/ASR/Xinyi za domaće kinesko tržište.

Telit je prvi igrač koji nije iz Kine u ovoj grupi.  Baza na LPWA-Dual Mode, 4G Cat 1 i LTE-M tehnologijima za ciljane aplikacija kao što su industrija, zdravstvo, praćenje imovine, router/CPE i energija.

Prvih pet mobilnih IoT aplikacija: pametno brojilo, POS, industrijski, router/CPE i praćenje imovine.  Zauzimaju više od polovine ukupnog tržišta IoT modula i prvih su pet mobilnih IoT aplikacija u smislu prihoda. Pet najzastupljenijih tehnologija unutar IoT modula: NB-IoT, 4G Cat 1, 4G Cat 4, 4G Cat 1 bis i LPWA-Dual Mode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije