Tržište

Svjetski brendovi zatvaraju vrata svojih trgovina

Svjetski brendovi zatvaraju vrata svojih trgovina
Foto: Ilustracija | Svjetski brendovi zatvaraju vrata svojih trgovina
N.N.

​NJUJORK - U prva četiri mjeseca ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama najavljeno je više zatvaranja trgovina nego što ih je ukupno zatvoreno u cijeloj 2018.

Kako piše "Business Insider", stigla je apokalipsa maloprodaje, a najavljeno zatvaranje gotovo 6.000 trgovina samo u SAD u ovoj godini više je nego dovoljan pokazatelj da je to zaista tako. Poređenja radi, u 2018. zatvorene su 5.864 trgovine.

Popularni "Abercrombie&Fitch", na primjer, u samo 24 časa zatvoriće više od 1.100 svojih trgovina, a slične brojke su najavili i u "Charlotte Russeu" i "Family Dollaru".

Desetine svojih trgovina zatvoriće i "Gap", "Victoria's Secret" i "JCPenney", dok neki brendovi zatvaraju apsolutno sve svoje dućane. Jedan od njih je maloprodajni lanac obuće "Payless", koji će u 2019. zatvoriti svih svojih 2.500 trgovina.

Razlog tome krije se u rastućoj popularnosti onlajn trgovine zbog koje sve manji broj potrošača posjećuje fizičke dućane.

"Poplava zatvaranja trgovina nastaviće se i trajaće sljedećih nekoliko godina", smatra Debora Vajnsvig, izvršna direktorica konsultantske firme "Coresight Research", koja je sprovela istraživanje o trendu zatvaranja fizičkih trgovina.

Predviđeno je da će se do 2026. zauvijek zatvoriti vrata čak 75.000 američkih trgovina, a najveći broj odnosiće se na trgovine odjećom. Od svih zatvorenih dućana njih će, kako prikazuju prognoze, biti visokih 71 odsto, odnosno 21.000 u cijelim SAD.

(Novac.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije