Tržište

Svjetski dan piva: Srbija vodeći izvoznik u EU

Svjetski dan piva: Srbija vodeći izvoznik u EU
Foto: Ilustracija | Svjetski dan piva: Srbija vodeći izvoznik u EU
Tanjug

LUKSEMBURG - Pivo iz Srbije je drugo najpopularnije na tržištu Evropske unije kada je riječ o ukupnom uvozu piva iz zemalja van EU za 2017. godinu, pokazali su podaci evropske službe za statistiku Evrostat, objavljeni povodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana piva.

EU je prošle godine uvezla iz Srbije 48 miliona litara ili 12 odsto od ukupnog uvoza piva iz zemalja van 28-članog bloka, dok su jedino ispred meksička piva, budući da je iz Meksika uvezeno 211 miliona litara, što je gotovo 52 odsto od ukupnog uvoza piva iz tržišta van EU.

Tek na trećem mjestu je američko pivo (39 miliona litara ili 10 odsto), sleijdi bjelorusko pivo (23 miliona litara ili 6,0 odsto), kinesko (16 miliona litara ili 4,0 odsto), ukrajinsko (11 miliona litara ili 3,0 odsto) rusko (10 miliona litara ili 3,0 odsto) i tajlandsko pivo (devet miliona litara ili 2,0 odsto), prema podacima Evrostata.

EU je prošle godine proizvela 41 milijardu litara piva, što je za 2,5 milijardi litara više nego 2016. godine i odgovara proizvodnji od gotovo 81 litre po stanovniku.

Proizvedeno je i gotovo 900 miliona litara piva koje sadrži manje od 0,5 odsto alkohola ili je potpuno bez alkohola.

Čak dvije trećine piva sa alkoholom u EU proizvodi se u šest članica, a sa proizvodnjom od 8,1 milijarde litara (20 odsto od ukupne proizvodnje u EU), Njemačka je prošle godine bila vodeći proizvođač.

Iza Njemačke je Velika Britanija koja je proizvela 5,6 milijardi litara piva, Poljska četiri milijarde, Holandija (3,9 milijardi litara), Španija 3,6 milijardi i Belgija 2,4 milijarde.

Holandija je bila vodeći izvoznik, budući da je izvezla 1,9 milijardi litara piva sa alkoholom, a slijede Njemačka sa 1,6 milijardi, Francuska sa 0,7 milijardi i Britanija sa 0,6 milijardi.

Glavna izvozna destinacija za pivo iz EU su SAD gdje je 2017. izvezeno 1,1 milijarda litara piva, zatim slijede Kina, koja je uvezla 520 miliona litara piva iz EU, Kanada, Južna Koreja, Rusija, Švajcarska, Australija i Tajvan.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije