Tržište

Tabakovićeva sutra o kreditima u švajcarskim francima

Tabakovićeva sutra o kreditima u švajcarskim francima
Tabakovićeva sutra o kreditima u švajcarskim francima

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije /NBS/ Jorgovanka Tabaković održaće sutra konferenciju za novinare na temu kredita u švajcarskim francima, najavljeno je danas iz NBS.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da će Srbija primijeniti minimalnu moguću državnu intervenciju u rješavanju problema u vezi sa kreditima u švajcarskim francima.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo klijentima na način koji će banke prihvatiti", rekao je Vučić, navodeći da neće slijediti primer susedne Hrvatske, koja je fiksirala kurs franka na nivo prije odluke Centralne banke Švajcarske.

Nakon sjednice Udruženja banaka Srbije koja je održana u petak, predsjednik Uprvnog odbora Udruženja Goran Pitić rekao je da fiksiranja kursa švajcarskog franka neće biti, jer bi takvo rješenje u Srbiji narušilo ravnopravan tretman ostalih klijenata i ugrozilo osnovne postulate bankarskog sektora.

On je pozvao građane zadužene u švajcarskim francima da se pojedinačno obrate svojim bankama kako bi se za konkretan slučaj našlo rješenje koje, kako je rekao, može biti produženje roka, konverzija ili neki drugi model.

Nakon prošlonedjeljne odluke Centralne banke Švajcarske da odustane od vještačkog održavanja valute na niskom nivou, došlo je do naglog jačanja švajcarskog franka u odnosu na evro.

To je dovelo do poskupljenje kredita indeksiranih u švajcarskim fancima u Srbiji za 20 odsto, što je stavilo u težak položaj građane i firme zadužene takvim kreditima, među kojima je i oko 22.000 građana sa stambenim kreditima.

Prema podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za franak iznose oko 1,1 milijrade franaka, od čega se najveći dio odnosi na stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije