Tržište

"Tesla" šokirao "vukove" na Volstritu sa isporukom vozila

"Tesla" šokirao "vukove" na Volstritu sa isporukom vozila
Foto: Ilustracija | "Tesla" šokirao "vukove" na Volstritu sa isporukom vozila

NJUJORK - Američki proizvođač električnih automobila "Tesla" isporučio je u trećem kvartalu 83.500 vozila, potukavši prognoze analitičara na Volstritu, izvještava televizija CNBC.

Ipak, investitore i dalje brine profitabilnost kompanije i razočarani su što kompanija nije objavila detaljnije podatke o troškovima proizvodnje i prodajnim cijenama, kažu analitičari.

Akcije "Tesle" pale su za 1,3 odsto na prepodnevnom trgovanju, uprkos tome što su nadmašene procjene Volstrita, koje su tipovale isporuku 80.500 automobila u navedenom tromjesečju, prema podacima agencije za finansijske informacije FactSet.

"Tesla" je u periodu jul-septembar proizveo ukupno 80.142 vozila, od čega 26.903 modela S i X zajedno, i 53.239 sedana Model 3.

Ukupne isporuke, koje su obuhvatile 55.840 vozila Model 3, bile su za oko 80 odsto veće od cjelokupnih isporuka u prošloj godini, saopštila je kompanija danas.

Isporuke samog Modela 3 su blago veće od konsenzusa analitičira koji su predviđali 55.600 jedinica, prema FactSet-u.

Analitičari su snizili svoje prvobitne prognoze tokom prošle sedmice zbog tužbe američke komisije za hartije od vrijednosti protiv vlasnika "Tesle" Ilona Maska, što je kompaniji olakšalo da nadmaši očekivanja Volstrita, ocjenjuje CNBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije