Tržište

Težak udarac za Ruse, poskupjela votka

Težak udarac za Ruse, poskupjela votka
Foto: Ilustracija | Težak udarac za Ruse, poskupjela votka

Rusi su širom svijeta poznati kao najveći proizvođači ali i potrošači votke. Ovo piće tamo ima ima posebno mjesto, a mogli bi se reći i da su ruski građani izuzetno emotivno vezani za ovaj proizvod.

Međutim, sada se u ruskim medijma pojavila vijest da će cijena votke da poraste, što će sigurno teško pasti milionima Rusa.

Krajem avgusta će se promijeniti cijena za votku jačine 37-39%, tako da će cijena flaše od pola litre koštati 3 evra, prenosi Gazeta.ru.

Trenutna cijena votke jačine od 40% iznosi 3 evra, cijena votke čija je jačina od 37 do 38% 2,6 evra, a cijena votke jačine 38 do 39% je 2,7 evra.

Tokom 2014. godine, kada je Rusiju pogodila ekonomska kriza, cijena votke nije rasla.

Inače, votka je najpopularniji dio ruske tradicionalne trpeze. Bez nje se ne može zamisliti nijedan praznik ili porodično slavlje, a postoji i poseban ritual ispijanja.

Votka se pije na iskap i nikako na prazan stomak.

Nakon što se iskapi, flaša se obavezno stavlja ispod stola. Rusi vjeruju da je prazna boca na stolu znak siromaštva, pa to izbjegavaju.

Suočen s monetarnom krizom u Rusiji i inflacijom koja je bila iznad 10 odsto do kraja godine, ruski predsjednik Vladimir Putin je zatražio da Vlada zamrzne cijenu votke, prenose ruski mediji.

Ovo je samo jedan u nizu poskupljenja koji već pogađa Rusiju. Ove godine je u Rusiji poskupjelo i gorivo, a sada su na scenu stupile i nove mjere.

Cijena izdavanja pasoša će skočiti sa 48 evra na 68 evra, dok će cijena vozačke dozvole skočiti sa 27 evra na 41 evro.

Dokumenti za registraciju vozila će koštati 27 evra, a do sada je njihova vrijednost bila samo 7 evra.

(telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije