Tržište

TikTok neće biti prodat

TikTok neće biti prodat
Foto: Twitter / Printscreen | TikTok neće biti prodat

​Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tiktok, saopštila je da ne namjerava da prodaje društvenu mrežu nakon što je u SAD usvojen zakon, u skladu sa kojim bi izuzetno popularna video-aplikacija morala da bude prodata ili će biti zabranjena u SAD.

"Bajtdens ne planira prodaju Tik-toka", naveli su na zvaničnom nalogu kompanije na mreži Tautiao, koju takođe posjeduje. Zakon o prodaji ili zabrani usvojen je u Kongresu SAD u srijedu, a predsjednik Džo Bajden ga je ratifikovao juče.

Iz TikToka su poručili da će se kroz sudove suprotstaviti "neustavnom" zakonu.

Saopštenje iz "Bajtdensa" da neće prodati TikTok uslijedilo je kao odgovor na članak tehnološkom sajta "The Information", u kojem se navodi da kompanija razmatra potencijalnu prodaju TikToka u SAD bez algoritma koji ga pokreće.

"Izvještaji stranih medija da Bajtdens namjerava da proda TikTok nisu istiniti", naveli su iz kineske kompanije.

Peking je proteklih godina pojačao kontrolu i pritisak na privatne kompanije, zbog čega u SAD strahuju od toga koliku kontrolu centralne vlasti Kine imaju nad "Bajtdensom" i podacima koje čuva.

Čelnici društvene mreže više puta su demantovali tvrdnje da kineske vlasti imaju kontrolu nad "Bajtdensom", prenosi "RTS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije