Tržište

Tokio i Brisel u zoni slobodne trgovine

Tokio i Brisel u zoni slobodne trgovine
Foto: Ilustracija | Tokio i Brisel u zoni slobodne trgovine

TOKIO - Japan i EU potpisali su danas sporazum o slobodnoj trgovini koji će pokrivati trećinu globalne ekonomije, rekao je japanski premijer Šinzo Abe.

Sporazum je protumačen kao kontramjera protekcionističkoj politici predsjednika SAD Donalda Trampa, prenijela je agencija DPA.

Dokument su potpisali predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, zajedno sa Abeom, na ceremoniji u Tokiju.

Sada je potrebno da sporazum ratifikuju Evropski parlament i japanska skupština, a očekuje se da će se to desiti u narednim mjesecima.Japan i EU su u zajedničkom saopštenju naveli da šalju "snažnu poruku" protiv protekcionizma.

Sporazum, najveći ove vrste koji je EU ikada sklopila, ujediniće oko 600 miliona ljudi iz oba tržišta. Zvaničnici se nadaju da će stupiti na snagu početkom 2019. godine.

Prema novom paktu, Japan će ukinuti 94 odsto carina na uvoz iz EU, uključujući 82 odsto na poljoprivredne i riblje proizvode.

EU će ukinuti carine na 99 odsto uvoza iz Japana, uključujući japanske automobile i kamione u osmoj godini i na televizore u šestoj godini poslije početka primjene sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije