Tržište

Tokom osam mjeseci izvoz povećan za 11,18 odsto

Tokom osam mjeseci izvoz povećan za 11,18 odsto
Foto: N.N. | Tokom osam mjeseci izvoz povećan za 11,18 odsto

SARAJEVO - Izvoz u oblasti namjenske industrije BiH za osam mjeseci iznosio je 112,47 miliona KM, što je više za 11,18 odsto u odnosu na isti period proštle godine, kada je ova grana privrede ostvarila izvoz od 101,15 miliona KM.

"U posljednjih deset godina namjenska industrija bilježi dvocifrene stope rasta izvoza. Tako je u prošloj godini realizovan izvoz u vrijednosti od 193,8 miliona KM, što je više za 13 odsto u poređenju sa izvozom u 2016. godine", rečeno je na sastanku Grupacije namjenske proizvodnje pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Na sastanku je konstatovano da su uprkos dobrim poslovnim rezultatima za ozbiljnu modernizaciju i razvoj namjenske industrije BiH potrebne naučnotehnološke osnove, ali i stručni kadar koji je tehnološki opremljen.

Članovi Grupacije istakli su da se bez ozbiljnog ulaganja u naučnoistraživačke projekte ova tehnološki zahtjevna oblast ne može učiniti nosiocem ekonomskog razvoja.

U narednom periodu Grupacija će se fokusirati na rješavanje problema bankarskih garancija i platnog prometa sa inostranstvom, visokim troškovima policijske pratnje pri kretanju vozila namjenske industrije, ali i na izlaganja na zajedničkim izvozno-promotivnim sajmovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije