Tržište

Tramp dodaje na crnu listu kineske firme SMIC i CNOOC?

Tramp dodaje na crnu listu kineske firme SMIC i CNOOC?
Foto: Promo | Tramp dodaje na crnu listu kineske firme SMIC i CNOOC?

VAŠINGTON - Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa spremna je da na crnu listu kineskih, navodno vojnih, kompanija doda još proizvođača čipova SMIC i proizvođača nafte i gasa CNOOC, piše Rojters pozivajući se na uvid u američke dokumente i izvore.

To znači da bi se ovim kineskim gigantima ograničio pristup američkim investitorima, čime bi Vašington dodatno zaoštrio tenzije sa Pekingom nekoliko nedelja prije nego što novoizabrani predsjednik Džo Bajden preuzme dužnost.

Britanska agencija je ranije ovog mjeseca izvijestila da Ministarstvo odbrane SAD planira da proširi crnu listu za još četiri kineske kompanije koje su, kako se navodi, u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske, čime bi njihov broj dostigao 35 firmi.

Nedavnom izvršnom naredbom predsjednika Donalda Trampa američkim investitorima bi bilo zabranjeno da kupuju hartije od vrijednosti kineskih kompanija koje kotiraju na berzi počev od kraja sljedeće godine, dodaje Rojters.

Za sada se ne zna kada bi nova mjera mogla da bude objavljena u Federalnom registru.

Na listi za "odstrijel" su, kako se dodaje, pored kompanija Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) i China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), još i China construction technology i China international engineering consulting, prema dokumentima i izjavama tri izvora.

Iz SMIC-a su saopštili da nastavljaju "konstruktivan i otvoren kontakt sa vladom SAD" i da su njihovi proizvodi i usluge namijenjeni isključivo za civilnu i komercijalnu upotrebu.

"Kompanija nema veze sa kineskom vojskom i ne proizvodi za bilo kakve krajnje vojne korisnike ili vojnu upotrebu“, ističe SMIC. Akcije ove kompanije su danas na zatvaranju kineske berze bile u m inusu od 2,7 posto.

Kompanija CNOOC, čije su se akcije stropoštale za skoro 14 procenata nakon izvještaja Rojtersa, objavila je na berzi da nije dobila nikakvo formalno obavještenje od relevantnih američkih vlasti.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing izjavila je povodom vijesti o planiranom potezu Vašingtona da se Kina nada da SAD neće podizati barijere i prepreke u saradnji i diskriminisati kineske firme.

Američko ministarstvo odbrane i kineska ambasada u Vašingtonu nisu odmah odgovorili na zahtjeve Rojtersa za komentarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije