Tržište

Trgovački lanci u Sloveniji masovno snižavaju cijene

Trgovački lanci u Sloveniji masovno snižavaju cijene
Foto: Pixnio | Trgovački lanci u Sloveniji masovno snižavaju cijene

Nakon poskupljenja koja su obilježila prvu polovinu ove godine, u slovenskim trgovinama primjećuje se trend snižavanja cijena pojedinih osnovnih namirnica. Prema pisanju slovenskog "Žurnala", cijene nekih proizvoda pale su i više od 50 odsto.

Većina od šest velikih trgovačkih lanaca koji posluju u Sloveniji nije htjela govoriti o konkretnim brojkama, ali objasnili su kojima artiklima snižavaju cijene.

Iz "Hofera" kažu kako su snizili cijene za nekoliko stotina proizvoda. "Među njima su i prehrambeni i neprehrambeni proizvodi (uglavnom proizvodi za domaćinstvo), a među prehrambenim proizvodima cijene su danas niže nego na početku godine, posebno za mliječne proizvode, ostale rashlađene proizvode, svježe meso i ribu te proizvode koji ne trebaju hlađenje (ulje, riža, tjestenina)", objasnili su iz "Hofera" za "Zurnal".

Za više stotina proizvoda snižena je cijena i u slovenskim poslovnicama "Spara", prenosi "N1".

“Ukupno smo snizili cijene više od 1.400 artikala. U prosjeku su cijene ovih proizvoda snižene za 11 odsto, a neka su sniženja bila i više od 40 odsto pa čak i 50 odsto (primjer: svinjski odresci, suncokretovo ulje). Tako smo u posljednjih šest mjeseci snizili cijene pojedinih proizvoda u segmentima mesa, ribe, smrznutih proizvoda, mliječnih proizvoda, ulja, tjestenine, brašna, voća i povrća", odgovorili su iz "Spara".

Iz "Lidla" nisu htjeli komentarisati konkretna sniženja cijena. "Osiguravanje jednostavnosti i najboljeg omjera cijene i kvaliteta, odnosno svježine, temelj je naše ponude. Konkurentnost je prvenstveno rezultat činjenice da stalnim promotivnim ponudama u najvećoj mogućoj mjeri osiguravamo kupcima da kod nas dobijaju sve što im je potrebno. Svake sedmice akcijskim ponudama brinemo da naši proizvodi budu još dostupniji kupcima i da ne opterećujemo sedmične kupovine poskupljenjima”, naveli su.

Dodaju i da su cijene na tržištu dinamične već neko vrijeme te da se "Lidl" u Sloveniji stalno prilagođava. Iz "Lidla" poručuju i kako uvijek nude najbolju moguću cijenu svojim kupcima, a to potkrjepljuju činjenicom da je "korpa" u Sloveniji i dalje najjeftinija upravo u ovom trgovačkom lancu.

I slovenski "Mercator" snižava cijene. "U posljednje vrijeme počele su padati otkupne cijene, što je vidljivo kod mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja, brašna, svježeg mesa. Osim toga, nizom aktivnosti, poput trajno sniženih cijena, popusta za penzionere i popusta na vikendom Mercator omogućuje još povoljniju kupovinu", poručuju iz "Mercatora".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije