Tržište

Trgovine u Sloveniji nedjeljom neće raditi

Trgovine u Sloveniji nedjeljom neće raditi
Foto: Ilustracija | Trgovine u Sloveniji nedjeljom neće raditi
N.N.

Amandman na slovenački Zakon o trgovini, koji predviđa zatvaranje trgovina nedjeljom i praznika, mogao bi stupiti na snagu najvjerovatnije u februaru sljedeće godine, kaže poslanik Andrej Čuš, piše Dnevnik.

Uz pomoć koalicionih poslanika, nezavisni poslanik Čuš postigao je da će se u Skupštini razgovarati o mogućem zatvaranju trgovina nedjeljom i praznicima jer je prikupio 25 potpisa potrebnih za opštu raspravu u parlamentu.

"Prije stupanja na snagu, zakon mora proći parlamentarni Odbor za privredu, a izmjene zakona mogu biti usvojene na plenarnoj sjednici Skupštine u decembru", ocjenjuje Čuš.

Bude li sve prema planovima, izmjene zakona stupile bi na snagu u februaru sljedeće godine.

"Predsjednica Odbora za ekonomiju Andrej Potočnik iz SMC-a, tvrdi da najveća koaliciona stranka takođe podržava izmjenu zakona. Istovremeno postoji i socijalni dijalog između poslodavaca i sindikata u trgovinskoj djelatnosti, što znači da će njihova volja biti uzeta u obzir prilikom usvajanja izmjena i dopuna Zakona o trgovini. To će dovesti do konsenzusa, budući da se volje naroda izražena na referendumu 2003. mora poštovati", objašnjava Čuš.

Na referendumu 2003. godine većina glasača je odlučila da trgovine u Sloveniji ne trebaju raditi nedjeljom i praznicima. Referendum su tada tražili sindikati zaposlenih u trgovinama.

Trgovci su se nakon referenduma žalili Ustavnom sudu, te je tražen kompromis jer su trgovine bile nedjeljom zatvorene samo kratko vrijeme neposredno nakon referenduma. Kasnije je donijeta odluka o veličini trgovina koje smiju biti otvorene, i to samo one s prehrambenom i nužnom robom, zbog čega su se u velikim trgovačkim centrima otvarale samo samoposluge, dok su ostale trgovine bile zatvorene.

Manji prihodi i troškovi rada

Poslanik Čuš je zahvalio ministru privrede Zdravku Počivalšeku koji navodno podržava zatvaranje trgovina nedjeljom i blagdanima.

"Znam da su trgovci vrlo nejedinstveni u vezi s prijedlogom novog zakona. Posebno su uznemireni Petrolovim isključenjem iz zabrane, odnosno svim trgovinama na benzinskim stanicama uz autoceste i brze ceste", objasnio je Čuš.

Ekonomist Jože P. Damijan takođe podržava promjenu radnog vremena trgovina, međutim, protivi se Upravni odbor Trgovinske komore Slovenije (TZS).

Prema njihovom mišljenju, promjene zadiru u barem tri prava zajamčena Ustavom, slobodnu privrednu inicijativu, načelo poštene i slobodne konkurencije, te načelo jednakosti pred zakonom.

Prema riječima Ladija Rožiča, glavnog sekretara Sindikata radnika u trgovini Slovenije, dodatak za nedjelju i blagdane kojeg dobiju radnici u trgovini iznosi oko 25 evra po danu.

"Trgovac prima bruto mjesečnu platu od 609 evra, što je 3,50 evra bruto po satu. Poređenja radi, studenti dobivaju 4,50 evra bruto po satu", kaže Rožič.

Prosječna plata prodavača u maloprodaji minimalna je plata plus dodatak, što znači da radnik prima nešto više od 610 evra neto mjesečno. Radnici će biti sretni ako dobiju bruto oko 100 evra dnevno za nedjeljni rad”, kaže Rožič.

Trenutačno su u slovenskoj maloprodaji zaposlene 15.323 osobe, a 82.968 u trgovini.

"Prošle godine trgovci su imali oko 780 miliona evra neto dobiti, tako da je u redu da i zaposlenici imaju pristojne plate", kazao je Rožič.

Na pitanje o predloženim promjenama radnog vremena trgovina iz Merkatora su odgovorili da bi se u slučaju zatvaranja trgovina nedjeljom, s obzirom na impulzivnu kupovinu, njihovi prihodi smanjili, ali će takođe smanjiti troškove rada.

U Lidlu smatraju da je nedjelja zanimljiv dan za kupce, budući da mnogi od njih tada kupuju više.

Dodali su da redovno plaćaju  radnike za nedjelje i praznike i da će se prilagoditi, ako se zakon promijeni. Jednako će, navodi ljubljanski list, uraditi Spar i Hofer.     

(Poslovni.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije