Tržište

Pratite nas na Google news

Trgovinski rat Kine i SAD-a stavljen "na led"

Trgovinski rat Kine i SAD-a stavljen "na led"
Foto: Tanjug/AP | Trgovinski rat Kine i SAD-a stavljen "na led"
N.N.

Dvodnevni samit grupe 20 industrijski razvijenih zemalja (G-20) svijeta okončan je u Buenos Ajresu, ali vijest koja je zasjenila cijeli skup stigla je po okončanju razgovora američkog i kineskog predsjednika na kojem je dogovoreno "primirje" u trgovinskom ratu između dvije zemlje.

Donald Tramp i Si Đinping postigli su dogovor da ne uvode dodatne tarife planirane od 1. januara, koje bi pogodile dve najveće svetske ekonomije. Umjesto zaoštravanja trgovinskog rata, od Nove godine počinju tromjesečni pregovori.

Ovo je bio prvi susret dvojice lidera još od početka trgovinskog rata u julu, ali se čekanje izgleda isplatilo jer je Tramp odlučio da odloži povećanje carina na kinesku robu sa 10 na 25 odsto. Umjesto toga sada će obje strane u roku od 90 dana pokušati da pronađu rješenje.

Tramp se saglasio da odloži plan o podizanju tarifa 1. januara na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe.

Kina se, sa svoje strane, saglasila da kupi značajnu količinu poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda iz SAD, da bi se smanjio ogroman trgovinski deficit Amerike s Kinom, saopštila je Bijela kuća.

Trgovinski spor SAD i Kine je potresao finansijska tržišta i ugrozio svjetski ekonomski rast.

"Kina i SAD, dvije važne države sa ogromnim uticajem u svijetu, pokazuju odgovornost za međunarodni mir i prosperitet. Samo kooperacija između naših zemalja to može da omogući", rekao je kineski predsjednik.

Bijela kuća je navela da će Tramp uvesti dodatne carine kao što je prvobitno planirano ukoliko dvije strane ne postignu dogovor u roku od 90 dana.

Razgovor dvojice predsjednika je trajao više od dva sata.

Samit u Argentini je završen usvajanjem završne zajedničke deklaracije neobavezujućeg karaktera, u kojoj je izražena saglasnost da postoje problemi u svjetskoj trgovini, ali u tekstu se ne pominje protekcioniram, sankcije ili carine jer su pregovarači rekli da su se tome protivile SAD.

Kada je riječ o klimi, 19 članica, bez SAD, podržalo je primjenu međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama postignutim u Parizu.

Sastanak Tramp - Kim početkom 2019.

Vraćajući se sa skupa G-20 u Argentini, Tramp je u avionu novinarima rekao da će se u januaru ili februaru sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom i da se razmatraju tri mjesta za susret.

"Dobro se slažemo. Imamo dobar odnos",  rekao je novinarima Tramp i dodao da će "u nekom trenutku", pozvati Kima u posjetu SAD-u. Tramp i Kim imali su istorijski susret u junu u Singapuru.

(novosti.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije