Tržište

Tri srpska startapa pobjednici takmičnja u Kini

Tri srpska startapa pobjednici takmičnja u Kini
Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay | Tri srpska startapa pobjednici takmičnja u Kini

BEOGRAD - Tri srpska startapa "Bi-freš", "Server bajts" i "Glober" pobjednici su onlajn takmičenja "Serbija tu Čajna" i ogromnom kineskom tržištu ponudiće softvere i formulu za produžetak svježine namirnica.

Kineski akcelerator i inovacioni centar Nihub koji je organizovao ovo takmičenje nije mogao da se odluči koji je projekat najbolji, pa su se odlučili za tri pobjednika.

Predstavnici pobjedničke tri startap kompanije otputovaće na godinu dana u Handžou, gdje će ideje razvijati do proizvoda za tržište, a riječ je o rješenju za strateško i operativno upravljanje prodajnim mrežama, platformi za razvoj igara, te kako produžiti svježinu namirnica.

Filip Pavlović iz kompanije "Server bajts" iz Niša kaže da se oni bave onlajn igrama gdje veliki broj igrača može da igra na istom serveru, a njegov kolega Dejan Dimčić očekuje da će mu boravak u Handžou omogućiti da se poveže sa drugim kompanijama, sa većim igračima na tom tržištu, javlja RTS.

Iza startapa "Bi-freš" stoji Institut za interdisciplinarna istraživanja kao dio beogradskog Univerziteta, tim istraživača i godine rada do proizvoda koji pomaže da se produži svježina namirnica.

"Sama činjenica da smo pobedili u neku ruku pokazuje da imamo potencijal da plasiramo proizvod na ovom tržištu jer je jedan od osnovnih kriterijuma i bio upravo potencijal tehnologije koja se nudi da uspe na kineskom tržištu", objašnjava Zorica Branković iz startapa "Bi-freš".

U Privrednoj komori smatraju da odabir tri različita programa, nije bio slučajan i da ukazuje na globalni trend - IT sektor, hrana i gejming industrija.

Tri srpske startap kompanije na raspolaganju će imati besplatnu kancelariju u poslovnom inkubatoru namijenjenom stranim kompanijama, poslovnu pomoć i pomoć u kontaktima sa potencijalnim finansijerima i partnerskim kompanijama, spremnim da proizvod komercijalizuju i plasiraju na globalno tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije