Tržište

Triglav osiguranje Banjaluka zadržava položaj na tržištu RS

Triglav osiguranje Banjaluka zadržava položaj na tržištu RS
Foto: N.N. | Triglav osiguranje Banjaluka zadržava položaj na tržištu RS

BANJALUKA - Triglav osiguranje Banjaluka u prvih devet mjeseci 2019. fakturisalo je 8,2 miliona KM bruto premije, što je na razini prošle godine.

Premija dobrovoljnih osiguranja porasla je za 11,2%, a udio dobrovoljnih osiguranja u ukupnoj premiji iznosi 38%. To je za 4% više nego u istom periodu 2018. godine. Udio Društva na tržištu RS na 30. juna 2019. iznosi 4,8% i snižen je za 0,2% u odnosu na isti period lani.

"Zadovoljni smo ostvarenom bruto fakturisanom premijom u ovih prvih devet mjeseci, a posebno konstantnim porastom udjela dobrovoljnih osiguranja u ukupnom portfelju, što smo imali za cilj i u ovoj godini", izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranja Banjaluka.

Triglav grupa je u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na prošlogodišnji isti period za 10 odsto povećala obim bruto premije, koji je iznosio 905 miliona evra, te je realizovala 72 miliona evra dobiti prije oporezivanja, što je za 3% više nego lani.

Porast premija ostvaren je na sva tri segmenta osiguranja i na većini tržišta. Grupa je uspješnim prodajnim akcijama, povećanim prodajnim aktivnostima i pridobivanjem novih osiguranika ostvarila rast premije u svim grupama imovinskih osiguranja, a ukupna premija tog segmenta bila je u odnosu na isti period lani viša za 11%. Premija zdravstvenih osiguranja je na osnovu povećanog broja sklopljenih osiguranja i zbog povišenja prosječne premije porasla za 22%, premije životnih i penzijskih osiguranja više su za 2%. Štetni događaji bili su do sada relativno povoljni, a fakturisani bruto iznosi šteta u Triglav grupi iznosili su 505,5 miliona evra.

Dobar rezultat je prvenstveno posljedica disciplinovanog preuzimanja rizika osiguranja i rasta obima poslovanja. Dobit koja proizlazi iz bruto tehničkog dijela poslovanja iznosila je 54,7 miliona evra i bila je 13% viša nego lani u istom periodu.

Dobit iz finansijskih ulaganja osiguravačke djelatnosti u visini od 14,9 miliona evra niži je nego lani, a na nju su uticale negativne kamatne stope. Zbog daljeg pada kamatnih stopa u ovoj godini Triglav grupa je oformila odgovarajuće rezerve. Dobit iz neosiguravajućeg dijela poslovanja Grupe, u što ulaze i rezultati poslovanja oba društva za upravljanje, iznosila je 2,4 miliona evra.

U Triglavu potvrđuju prognozu planirane godišnje dobiti. U trećem tromjesečju kombinovani količnik imovinskih osiguranja iznosio je povoljnih 91,3%, što potvrđuje dobro poslovanje u djelatnosti osiguranja. Sredstva klijenata kojima upravlja Triglav grupa u uzajamnim fondovima i na sektoru individualnog upravljanja krajem septembra iznosila su više od 1.050 miliona evra, što je za 61% više nego krajem 2018. godine, posebno zbog učinka ovogodišnjeg preuzimanja društva ALTA Skladi. Finansijska ulaganja Grupe krajem septembra 2019. dosegla su vrijednost od 3,3 milijarde evra. U portfoliju imaju i dalje prevladavajući udio od 73,1% dužničkih vrijednosnih hartija, koje su uglavnom investirane na području evra.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar izjavio je da su zadovoljni poslovanjem i postignutim rezultatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije