Tržište

"Tropic" i "Moj market": Za vi­ken­d sjaj­na ci­je­na pa­pri­ke ro­ge

"Tropic" i "Moj market": Za vi­ken­d sjaj­na ci­je­na pa­pri­ke ro­ge
Foto: Ilustracija | "Tropic" i "Moj market": Za vi­ken­d sjaj­na ci­je­na pa­pri­ke ro­ge

Sep­tem­bar je mje­sec u ko­jem te­ku pri­pre­me za na­re­dnu zi­mu.

Pri­pre­ma sla­ne, slat­ke ili ki­se­le zi­mni­ce sa so­bom no­si dos­ta po­sla, ali i do­bro pre­po­zna­tlji­vi ukus do­maćeg.

Ne­izos­ta­vna na­mir­ni­ca na­še do­maće ku­hi­nje je i aj­var, do­da­tak sko­ro sva­kom je­lu, ali i ide­alan izbor uz ukus to­plog, svježeg hlje­ba. 

Broj­ne su va­ri­ja­ci­je u pri­pre­mi, ali bi­lo da je bla­gi ili lju­ti, ki­se­li­ji ili ma­nje ki­seo, s ma­nje ili vi­še začina, osno­ve su uvi­jek is­te. 

Ključni sas­to­jak do­brog aj­va­ra je pa­pri­ka ro­ga, a u za­vi­snos­ti od po­dne­blja, i pa­tlidžan. 

Do­da­ci po­put ulja, bi­je­log lu­ka, fe­fe­ro­na, sirćeta i so­li su već stvar po­je­di­načnog uku­sa i do­da­ju se u ma­njim ili većim omje­ri­ma. Za pa­pri­ku ro­gu je naj­bi­tni­je da je zre­la i me­sna­ta, s ma­nje vo­de u se­bi. 

"Ako ste u po­tra­zi za pa­pri­kom za ovo­go­diš­nju pri­pre­mu aj­va­ra, ne pro­pus­ti­te pri­li­ku da u svim 'Tro­pic' i 'Moj­ mar­ket' trgo­vi­na­ma od 20. do 22. sep­tem­bra ku­pi­te kva­li­te­tnu ro­gu po odličnoj ci­je­ni od 1,25 KM po ki­lo­gra­mu", po­ručuju "Tro­pic" i "Moj mar­ket".

 

Ukoliko ajvar pravite prvi put ili još niste pronašli svoj idealan recept, u nastavku pogledajte naš prijedlog.
 
Sastojci:
- 30 kg paprike roge
- 10 kg patlidžana
- 1 – 2 feferone
- manja glavica bijelog luka
- so
- oko 2 litre suncokretovog ulja
- par kašika sirćeta
 
 
Priprema:
 
1. Papriku i patlidžane dobro operite i stavite na roštilj, uz povremeno okretanje. Kada se kožica vidno počne odvajati, paprika je pečena. Bitno je napomenuti da nije dovoljno da samo potamni.
 
2. Stavite paprike u čiste plastične kese ili u posude sa poklopcem te ih dobro zavežite, odnosno zatvorite. Kada se ohlade, ogulite ih i prebacite u cjediljku i ostavite ih da se cijede preko noći (najmanje 12 sati). I patlidžan je potrebno oguliti i ocijediti, kako bi se vrijeme kuvanja ajvara smanjilo za pola.
 
3. Količina bijelog luka i feferona zavisi od ukusa. U slučaju da niste ljubitelj ljutog ajvara, očistite feferone od sjemenki.
 
4. Sutradan sameljite ocijeđenu papriku i patlidžan, uz dodatak bijelog luka i feferona.
 
5. Smjesu prebacite u suv lonac sa debljim dnom i kuvajte na umjerenoj vatri, dok tečnost potpuno ne ispari, a zatim dodajte so koja će dodatno izvući tečnost. So se dodaje postupno, a prije svakog probavanja najbolje je ohladiti manju količinu na tanjiru. Po želji, dodajte i par kašika sirćeta.
 
6. Na samom kraju pomalo dodajite ulje. Ulje ulivajte polako, kako bi se smjesa dobro povezala i kako bi ajvar dobio kremastu teksturu.
 
7. Smjesu prebacite u vruće i oprane tegle, koje ste prethodno sterilisali na 100°C. Dodavanjem smjese kutlačom ili većom kašikom istiskujete zrak iz tegle, a sve to kako bi se spriječilo kvarenje ajvara.
 
8. Rubove tegli dobro očistite krpom ili gazom natopljenom u alkoholno sirće. Zatvorite tegle sterilisanim poklopcima i prebacite ih u rernu na 100°C na sat – sat i po.
 
9. Isključite rernu i ostavite tegle unutra da se hlade. Kada su ohlađene, odložite ih u ostavu, na mračno i hladno mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije