Tržište

Pratite nas na Google news

Trulo brazilsko meso na trpezama u Srpskoj

Trulo brazilsko meso na trpezama u Srpskoj
Trulo brazilsko meso na trpezama u Srpskoj
N.N.

BANJALUKA - Afera globalnih razmjera koja je izbila poslije otkrića da je Brazil izvozio trulo meso posijala je strah i u RS jer podaci nadležnih institucija pokazuju da su pošiljke sa mesom iz najveće zemlje Južne Amerike stizale i na naše tržište.

Policija u Brazilu otkrila je da su najveći izvoznici prodavali pokvarenu govedinu i živinu s falsifikovanim inspekcijskim potvrdama.

Brazil, koji je vodeći svjetski izvoznik govedine i piletine i ima klijente u oko 150 zemalja, suočio se s tvrdnjama policije da su proizvođači mesa godinama podmićivali sanitarne inspektore kako bi odobrili prodaju pokvarenog mesa. Vlasti još nisu objavile pojedinosti o lokacijama na kojima su pronađeni pokvareni proizvodi, ali su navele da su u pojedinim slučajevima korišćene kancerogene materije kako bi bio prikriven miris pokvarenog mesa.

Ambasador EU u Brazilu Žoao Kravinjo napisao je na društvenoj mreži Twitter da želi potpuno i hitno pojašnjenje brazilskog Ministarstva poljoprivrede u vezi sa ovom aferom.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH potvrdila je juče da je na tržište BiH uvezeno meso iz Brazila. Naveli su da su u 2016. godini na domaće tržište stigle 162 tone mesa iz Brazila u vrijednosti od 516.751 KM. Uvoz je nastavljen i u ovoj godini, a do 15. marta plasirano je 27 tona mesa iz Brazila u vrijednosti od 100.629 maraka.

Domaći poljoprivredni proizvođači ističu da postoji velika mogućnost da je brazilsko meso servirano i na trpezu naših građana. Oni ističu da su u više navrata upozoravali da sav svjetski otpad završava u BiH i da ih ne bi čudilo ako se pokaže da je trulo meso iz Brazila završavalo u našim tanjirima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da sav otpad završava na našem tržištu.

- Meso iz Brazila koje je završilo u nekoj od zemalja Evrope sigurno je na kraju plasirano i građanima BiH. Velike količine tog sumnjivog mesa završavaju svake godine na našem tržištu. Ovo nije prvi put da se takvo nešto dešava, imali smo i slučajeve kada je meso kengura iz Australije uvezeno na domaće tržište - kazao je Usorac.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da je neuređena BiH dobra podloga za švercere mesa i trgovce koji i pošiljke najgoreg kvaliteta mogu da uvezu i pokvarene proizvode plasiraju domaćim građanima.

- Sasvim je moguće da je zaraženo meso iz Brazila završilo u nekoj od susjednih zemalja i na kraju prepakovano izvezeno u BiH. To me uopšte ne bi čudilo kad znam šta se dešava - kazao je Maljčić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović juče nije odgovarao na telefonske pozive, tako da smo ostali uskraćeni za informacije o tome da li je i šta preduzeto u vezi sa aferom koja trese pola svijeta. Nismo uspjeli da stupimo u kontakt ni sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom.

Domaće

Proizvođači u Srpskoj ističu da građani treba da kupuju isključivo domaće proizvode.

- Za sada su samo ti proizvodi bezbjedni, dok su svi ostali sumnjivog kvaliteta i porijekla - kazali su proizvođači.

(Glas Srpske)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije