Tržište

"Bez nepravilnosti u primjeni Uredbe o određivanju marže"

"Bez nepravilnosti u primjeni Uredbe o određivanju marže"
Foto: N.N. | Tržišna inspekcija: Bez nepravilnosti u primjeni Uredbe o određivanju marže

BANJALUKA - Republička tržišna inspekcija nije utvrdila nepravilnosti u dosadašnjim kontrolama benzinskih stanica u vezi sa primjenom Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Akcenat u pojačanoj kontroli subjekata koji prometuju naftne derivate stavljen je na privredne subjekte koji u prodajnom lancu imaju veliki broj objekata širom Republike Srpske.

Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima pomenutom Uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, dok je trgovcima na malo propisna maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Iz Inspektorata su napomenuli da nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično.

Tržišna inspekcija Republike Srpske angažovana je u punom kapacitetu i nastaviće sa kontrolama, te poziva trgovce da se pridržavaju Uredbe, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan.

Za kršenje ove Urebe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10.000 KM, te za odgovorno lice 5.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije