Tržište

Tržište eksplodiralo, žitelji u očaju: "Pobjeći ćemo iz grada"

Tržište eksplodiralo, žitelji u očaju: "Pobjeći ćemo iz grada"
Foto: Pexels/Pixabay | Tržište eksplodiralo, žitelji u očaju: "Pobjeći ćemo iz grada"

Parižani koji na predstojećim Olimpijskim igrama žele da zarade iznajmljivanjem svojih stanova se muče s rezervacijama jer je tržište već sad preplavljeno brojnim oglasima koji im spuštaju cijene.

Prema trenutno dostupnim podacima, dosad je rezervisana samo trećina dostupnih Airbnb smještaja na području Pariza, dok se istovremeno na internetu svaki mjesec objavljuje od 3.000 do 3.500 novih oglasa, piše Fajnenšel tajms.

Mnogi Parižani namjeravaju da pobjegnu iz grada tokom Igara koje počinju 26. jula, ali njihovi planovi da svoje domove iznajme po visokim cijenama padaju u vodu jer ponuda već sad znatno premašuje potražnju. Očekuje se da će glavni grad Francuske za Olimpijske igre posjetiti 15 miliona ljudi.

Stefanija, bankarka koja živi u modernom pariskom 10. arondismanu, posljednjih godinu i po dana na Airbnb-u iznajmljuje studio pored svog stana, prenosi Jutarnji list.

"Obično se vrlo brzo rezerviše, ali otkako sam ga prije mjesec dana otvorila za rezervacije u julu i avgustu, nema ništa", požalila se. Noćenje naplaćuje 150 evra, ali za dvije i po nedjelje Olimpijskih igara cijenu je povisila na 250 evra.

"Ovo mi je baš čudno, mislila sam da će potražnja biti velika... Pretpostavljam da će se na kraju ipak iznajmiti, ali možda ću morati da snizim cijenu. Tih 100 evra razlike neće mi ni uljepšati ni pokvariti dan", rekla je Stefanija, navodi Jutarnji list.

Prosječna cijena koju potencijalni Airbnb domaćini u Parizu traže iznosi 594 evra, ali drugi smještaj nude i za 323 evra, pokazali su podaci koje je prikupio AirDNA. Airbnb, službeni partner Olimpijskih igara, svejedno je optimističan.

"Od početka 2023, desetine hiljada novih domaćina je upisalo svoj smještaj u gradovima u kojima se organizuju  olimpijski događaji", navodi kompanija. Procjenjuje se da će prosječni domaćin u pariskoj regiji ostvariti 2.000 evra dodatnog prihoda tokom Igara.

"Pariz 2024. bi trebalo da bude najveći trenutak u istoriji Airbnb-a, s više gostiju koji će boraviti u lokalnim domovima na našoj platformi nego na bilo kojem događaju ikad prije. Hiljade ljudi u gradovima je domaćinima otvorilo svoje domove prvi put, a više od polovine oglasa koji su primili rezervaciju učinilo je to u manje od sedam dana", saopštili su iz kompanije.

Međutim, osiguravanje rezervacija i dalje je ogroman izazov jer na tržište dolaze i blokovi hotelskih soba koji su ranije bili rezervisani za olimpijske delegacije.

"Hoteli su takođe počeli da spuštaju cijene jer se takmiče za popunjenost", kaže stručnjak za turizam iz konsultantske kuće In Extenso, Olivijer Petit.

Dok je London za svoju Olimpijadu 2012. izgradio oko 7.000 novih hotelskih soba, Pariz ih je dodao samo oko 2.000.

“Kratkoročno, ovo bi moglo da bude prilično izazovno za hotele, ali što se šire slike tiče, mnogo je bolje imati fleksibilnu zalihu prekomjerne ponude na Airbnb-u, za razliku od stalnog širenja zaliha hotelskih soba koje treba popunjavati", objasnio je Petit.

"Došlo je do eksplozije ponude na platformama za iznajmljivanje kao što su Airbnb, Abritel i Booking.com. Na tim platformama trenutno postoji oko 15.000 dostupnih rezervacija", kaže saosnivač kompanije Likaon Imo, Stefan Domilar. On procjenjuje da će samo jedan od četiri dostupnih oglasa biti rezervisan za najmanje tri noći tokom Olimpijskih igara.

(b92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije