Tržište

Tržište novca starta u januaru

Tržište novca starta u januaru
Tržište novca starta u januaru

BANJALUKA - Prve transakcije na novouspostavljenom organizovanom tržištu novca u Republici Srpskoj biće održane u januaru, što će ujedno predstavljati i prve takve berzanske poslove u čitavom regionu.

Najavio je to juče Milan Božić, direktor Banjalučke berze, koja je kreirala sistem tržišta novca i otpočela s predstavljanjem projekta potencijalnim učesnicima na tržištu.

Pravilima tržišta novca na Banjalučkoj berzi regulisano je trgovanje depozitima, kratkoročnim hartijama od vrijednosti, repo ugovorima i devizama s ciljem da se institucionalnim investitorima u BiH omogući transparentno trgovanje kratkoročnim finansijskim instrumentima.

Učesnici tržišta, kako se predviđa, biće banke, osiguravajuće kuće, mikrokreditna društva, društva za upravljanje investicionim fondovima i berzanski posrednici, uz mogućnost učešća javnih državnih i entitetskih finansijskih institucija i organizacija u BiH.

Božić kaže da je Banjalučka berza već sklopila dvadesetak ugovora o članstvu u sistemu tržišta novca, uglavnom sa brokerskim kućama i bankama iz RS, izražavajući očekivanje da će im se u predstojećem periodu priključiti i osiguravajuća društva, kao i učesnici iz FBiH.

"Imamo najave prvih repo transakcija poslije novogodišnjih i božićnih praznika, kao prvog takvog organizovanog tržišta u regionu. Naime, u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji postoje repo tržišta koja funkcionišu na bazi bilateralnih ugovora, bez centralne platforme na kojoj bi se utvrđivala ponuda i tražnja, kao što će biti kod nas", naglasio je Božić.

Inače, repo transakcije uglavnom služe poslovnim bankama i osiguravajućim kućama za prevazilaženje kratkoročnih deficita prodajom visokokvalitetnih hartija iz svog portfelja uz obavezu njihovog ponovnog otkupa po nešto višoj cijeni.

Božić kaže da tržište kapitala u RS ne može biti potpuno efikasno bez tržišta novca za koje očekuje da će povećati obim transakcija između finansijskih kuća koje se bez kolaterala ustručavaju da međusobno pozajmljuju novac.

Jasna Zrilić, direktor Sektora za sredstva Nove banke Banjaluke, ocjenjuje da pokretanje tržišta novca predstavlja veliku razvojnu šansu, pogotovo ako se u projekat uključi i Centralna banka (CB) BiH.

"Tržište novca je u svim zemljama izuzetno značajno, jer je riječ o trgovini svim kratkoročnim instrumentima. Ukoliko bi CB BiH prihvatila instrumente, poput trezorskih zapisa, u račun rezerve, banke bi oslobodile dodatnu količinu gotovine s kojom bi se mogli finansirati svi nivoi vlasti, od države do opštine, bez potrebe uzimanja kredita Međunarodnog monetarnog fonda", kazala je Zrilićeva izražavajući uvjerenje da će Nova banka biti jedan od najvećih učesnika na tržištu novca.

Branko Kecman, direktor brokerskog društva "Advantis broker" iz Banjaluke, kaže da je organizovanje tržišta novca očekivan i logičan slijed u razvoju tržišta kapitala RS.

"Na početku smo imali tržište akcije, pa se počelo trgovati obveznicama, zatim trezorskim zapisima, te je došao red na tržište novca. Očekujem da će biti značajnog interesa, prije svega za repo transakcije, i da ćemo na početku 2015. godine imati šta reći o rezultatima u 2014", kazao je Kecman.

Saša Čudić, direktor banjalučkog "Dunav osiguranja", kazao je da su zainteresovani za uključenje u sistem tržišta novca, kao i ostale predviđene segmente trgovanja na Banjalučkoj berzi, poput multilateralnih kompenzacija i cesija.

"Vjerujem da će ti poslovi ubuduće poprimati sve više pažnje, jer se mogu pozitivno odraziti na bilanse osiguravajućih društava", kazao je Čudić, koji je i predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije