Tržište

Tržište vozila oporavlja se od pandemije

Tržište vozila oporavlja se od pandemije
Foto: Pixabay | Tržište vozila oporavlja se od pandemije

BANJALUKA, SARAJEVO - Pandemija virusa korona, koja je u Bosni i Hercegovini prisutna skoro dvije godine, uticala je na smanjenje uvoza novih i polovnih automobila, ali sudeći prema broju uvezenih vozila prošle godine, ovo tržište se oporavlja.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u toku prošle godine uvezena su 54.822 automobila ukupne vrijednosti 895.806.943 miliona KM, računajući i plaćene dažbine.

Kako su istakli iz UIO BiH, od ukupnog broja uvezenih automobila, 7.424 čine nova vozila, dok su 47.398 polovna vozila.

"U istom periodu 2020. godine uvezena su 40.963 automobila vrijednosti 727.204.388 miliona KM računajući i plaćene dažbine. Od ovog broja, 6.910 čine novi automobili, dok su 34.053 polovna vozila", navodi se u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz 2019, u ovoj godini uvezeno je 73.991 vozilo vrijedno 1,05 milijardi KM računajući i dažbine.

"Od 73.991 vozila, polovna čine 63.366, dok je uvezeno 10.625 novih automobila", stoji u podacima UIO BiH.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, naveo je za "Nezavisne" da drastičan pad uvoza automobila poredeći podatke iz 2019. i 2020. godine znači da je ovo uzrokovano najviše pandemijom virusa korona.

"Kada je riječ o poslovnom sektoru i transportu, kompanije su odgađale odluke o obnavljanju voznog parka i ovo se može uzeti kao jedan od razloga pada uvoza automobila. Takođe, ograničenje kretanja i pad prihoda građana uticali su i na to da i oni manje nabavljaju vozila", istakao je Gavran.

Kada je riječ o porastu broja uvezenih vozila za prošlu godinu, Gavran smatra da se tu definitivno radi o oporavku ovog tržišta od posljedica pandemije virusa korona.

"Dijelom je riječ i o kupovinama koje su odgođene zbog pandemije u 2020. godini, odnosno kompanije koje su htjele da obnove svoj vozni park 2020. godine, to su učinile prošle godine. Nejasno je još da li je riječ o potpunom oporavku ili nekim novim trendovima i nabavkama. Tek u ovoj ili narednoj godini možemo vidjeti da li će se trend rasta nastaviti", naglasio je Gavran.

Na pitanje da li će doći do potpunog oporavka tržišta automobila od pandemije u narednim godinama, Gavran odgovara da očekuje da će se nastaviti rast uvoza novih i polovnih automobila.

"Međutim, imamo globalni poremećaj što se tiče vozila kada je u pitanju nabavka poluprovodnika i raznih elektronskih komponenti. Zbog toga je došlo do kašnjenja u isporukama novih automobila od strane proizvođača, ali i porasta cijena vozila. Mislim da će do oporavka doći, ali nisam siguran da će se vratiti na pretpandemijsko stanje", zaključio je Gavran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije