Tržište

Tržni centri u BiH spremni da daju prednost domaćim proizvodima

Tržni centri u BiH spremni da daju prednost domaćim proizvodima
Foto: Ilustracija | Tržni centri u BiH spremni da daju prednost domaćim proizvodima

SARAJEVO - Direktori najvećih tržnih centara u BiH izrazili su danas spremnost da daju prednost domaćim proizvodima na policama njihovih tržnih centara.

Sastanku koji je organizovan u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pored ministra Staše Košarca i direktora nekoliko vodećih trgovačkih centara, prisustvovali su i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ministar Košarac nakon sastanka je rekao da smatra da domaći proizvodi nisu adekvatno zastupljeni na policama tržnih centara u BiH te da je veoma važno ostvariti komunikaciju sa predstavnicima tržnih centara kako bi se u konačnici donošenjem određenih propisa ovo pitanje definisalo na adekvatniji način. Kazao je da ga raduje opredjeljenje tržnih lanaca u BiH da podrže domaće proizvođače.

"U različitim zemljama EU postoje različita pravila. Intencija proizvođača u BiH je da preko 50 odsto proizvoda u tržnim centrima bude iz BiH. Na neki način to Evropska komisija osporava, ali imamo različite prakse u Belgiji, Mađarskoj i nekim drugim zemljama. Da bismo donijeli adekvatne propise, treba da razvijemo komunikaciju, zbog čega sam pozvao predstavnike tržnih centara, a poslije razgovora sa prerađivačima i primarnim proizvođačima", kaže Košarac.

On je istakao da je važno danas, kada postoje viškovi, omogućiti da mesoprerađivači otkupljuju meso, odnosno stoku od naših primarnih proizvođača, a da se ta finalna roba nađe u tržnim centrima.

Dodao je da je sa Johanom Zatlerom, šefom Delegacije EU u BiH, razgovarao o izvozu mesa iz BiH. Osvrnuo se i na izvoz mesa u Tursku.

"Nismo zadovoljni turskom kompanijom koja izvozi meso. Ne želi dati bankovne garancije na 45 dana", rekao je Košarac te najavio da će se razmatrati i mjera zabrane uvoza mesa ako druge mjere ne donesu poboljšanje po ovom pitanju.

Edin Ibrahimović, izvršni direktor lanca "Bingo" Tuzla kazao je da je potrebno dati podsticaje klaoničarima kako bi građani imali povoljniju cijenu domaćeg mesa.

"Mi uzimamo ono što je u ponudi. Domaće meso bi trebalo da bude konkurentno. Za krajnjeg potrošača je bitno da ima povoljnu cijenu domaćeg mesa. Mi aktivno radimo na tome", rekao je Ibrahimović

Ističe da su spremni podržati domaće proizvođače te da to već kontinuirano i rade.

"Moramo na tome raditi svi u lancu - proizvođači, klaoničari i mi koji kupujemo meso koje je na domaćem tržištu", kazao je Ibrahimović.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, smatra da resorno Ministarstvo ne bi trebalo da pribjegava mjerama zabrane uvoza mesa te da se ne uvozi toliko mesa koliko se misli. Ističe da bi Ministarstvo trenutne viškove moglo da riješi jednom vrstom kompromisa i mjera, kao što je to Srbija uradila.

"Domaći proizvodi trebalo bi da budu označeni na polici, kako bi kupci mogli da biraju i da ne budu prevareni", kaže Vasić.

Naveo je da se najkvalitetnije meso slabo kupuje u BiH i da je najbolje da to meso ide u zemlje EU, jer kod njih ima dosta skrivenih podsticaja i oni mogu jeftinije ponuditi proizvode.

"Bingo" radnicima povećao plate

Na pitanje da li je lanac "Bingo" imao smrtnih slučajeva od posljedica pandemije virusa korona i da li su radnici, koji su podnijeli najveći teret, dobili neke poticaje, Edin Ibrahimović je rekao da, na sreću, kompanija "Bingo" nije imala smrtnih ishoda, jer su pravovremeno proveli sve preventivne mjere.

"'Bingo' nije išao na model jednokratnih nagrada koje su davali drugi, već smo svim svojim uposlenima u jeku pandemije, odnosno zaključno sa trećim mjesecom, ponudili, odnosno zaključili smo svima nove ugovore o radu gdje su početne plaće išle i preko 20 posto. Dakle, mi smo jedina kompanija u BiH koja je u jeku pandemije potpisala 7.000 novih ugovora za više plaće u odnosu na prethodne", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije