Tržište

Turci na kredit kupuju zlato, u slamaricama 5.000 tona plemenitog metala

Turci na kredit kupuju zlato, u slamaricama 5.000 tona plemenitog metala
Foto: pixabay.com/ilustracija | Turci na kredit kupuju zlato, u slamaricama 5.000 tona plemenitog metala

Uzimanje bankarskih kredita uz subvencionisane troškove za kupovinu fizičkog zlata postalo je "nova moda" u Turskoj, prenosi portal Indikator, pozivajući se na "BlumbergHT".

Turci smatraju da su zbog preovlađujuće negativnih realnih deviznih kurseva mogućnosti ulaganja sužene, a na zlato gledaju kao na sigurnu luku, navodi se u informaciji.

"Pad kamata na potrošačke kredite je takođe utucao da se građani okrenu zlatu", kaže Akif Turker, zlatar na Grand Bazaru u Istanbulu.

Dodaje da su građani počeli da kupuju zlato kad je cijena iznosila 300.000 lira (38,3 hiljade evra) po kilogramu, a sada su cijene dostigle 400.000 lira (51 hiljadu evra) za kilogram zlata.

Drugi zlatar na Grand Bazaru, Mehmet Ali Jildirimturk, priča da građani postepeno prodaju zlato koje su jeftinije kupili, a čija je cijena u međuvremenu skočila, kako bi otplatili rate kredita banci.

Procjenjuje se da Turci imaju više od 5.000 tona zlata u slamaricama. Količina te vrste devizne štednje nije poznata, prenosi "BlumbergHT".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije