Tržište

Turistički sektor na udaru: Otkazane rezervacije za mart i april

Turistički sektor na udaru: Otkazane rezervacije za mart i april
Foto: N.N. | Turistički sektor na udaru: Otkazane rezervacije za mart i april

​BANJALUKA, TREBINJE - Zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona prvi na udaru je turistički sektor, a prema informacijama vlasnika smještajnih kapaciteta, hotela, motela, hostela i drugih okazano je više od 90% rezervacija za mart i april, naveli su juče iz Turističke organizacije grada Banjaluka.

Turističke  agencije javljaju da su otkazana  putovanja i ljetovanja, a otkazani su i grupni dolasci turista u Banjuluku.

Turistička organizacija grada započela je, navode,  realizaciju projekta "Tangram" kroz "Adrion" program Evropske unije s italijanskim partnerima te zbog toga  trpi posljedice po pitanju dinamike i rada. Manifestacije "Ćevap fest", "Kozara etno" i "Ljeto na Vrbasu" su upitne po pitanju unutrašnjih restrikcija kao i finansiranja.

Naveli su da se u Info-centru JU Turistička organizacija, u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, ukidaju radne subote i druga smjena zbog mjera predostrožnosti od bliskog kontakta.

"Ukoliko se stanje u vezi s virusom korona pogorša, postoji mogućnost da turistički promet bude blokiran, a samim tim neće biti naplate  boravišne takse, izvora iz kojeg uglavnom finansiramo vanadministrativne aktivnosti, kao što su nastupi na sajmovima, organizacija događaja, promotivne kampanje i slično", navode iz TOBL.

I turistička sezona u Trebinju već bilježi gubitke, iako turistički radnici još ne žele ništa prejudicirati i okarakterisati je kao propalu.

Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje, potvrdio je da su gradski smještajni kapaciteti uglavnom prazni, odnosno u privatnom smještaju nema niko, a gradski hoteli imaju tek ponekog gosta, dok se svi najavljeni aranžmani otkazuju.

"Imamo masovno otkazivanje aranžmana planiranih za mart i april, otkazuju se inostrani aranžmani, otkazuju se ekskurzije, otkazane su i manifestacije koje su u pravilu već od marta okupljale veliki broj gostiju, tako da su i turistički sadržaji, osim onih pukih razgledanja, svi otkazani", objašnjava Radić.

Slična situacija je i u drugim hotelima i hostelima, gdje se sve manje okupljaju i trebinjski gosti, jer je na snazi zabrana točenja alkoholnih pića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije