Tržište

Turizam velika razvojna šansa

Turizam velika razvojna šansa
Foto: N.N. | Turizam velika razvojna šansa
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - Druga međunarodna konferencija turizma "Banjaluka 2019", koja je otvorena u petak u Banskom dvoru, okupila je više od 200 učesnika iz BiH, Evrope i svijeta.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da turizam predstavlja veliku razvojnu šansu za grad i povećanje prihoda i zaposlenosti, sa naglaskom na konferencijski, adrenalinski i festivalski turizam.

"Ovaj vikend je prepun događaja u gradu. Turistička ponuda koja uključuje konferencije, festivale, međunarodne sportske i druge događaje povećava vidljivost i dolaske u grad. Ako povećamo broj dolazaka i noćenja, svakako ćemo otvoriti i nova radna mjesta te povećati prihode", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, veliki značaj imaju i saobraćajna infrastruktura i povezanost te povećanje hotelskih kapaciteta.

"Hoćemo da budemo tačka na ruti jer su savremeni turisti pokretni i mobilni i ne borave nigdje dugo vremena, a imamo potencijal kongresno-konferencijskog i adrenalinskog turizma, najviše dan ili dva", rekao je Radojičić.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazao je da je akcenat ovogodišnje dvodnevne konferencije na tri stvari: receptivnom turizmu, destinacijskom menadžmentu i turističkoj povezanosti i infrastrukturi.

"Možemo izvući dosta pozitivnih stvari, a razmijenićemo iskustva sa 200 učesnika iz BiH, Evrope i svijeta. Imamo goste i iz Rusije, Ukrajine, SAD i Velike Britanije", naglasio je Stanić.

Dodao je da će drugog dana konferencije gostima pokazati turističku ponudu u kojoj su predviđene vožnje raftingom, dajak-čamcem, turistički izleti i brdski biciklizam, a cilj je da gosti u svoje matične zemlje odu sa tom ponudom i da je uvrste u turističke aranžmane.

Irena Radojević, direktorica Turističke organizacije grada, naglasila je da  je receptivni turizam nešto što bi moglo da pomogne Banjaluci da bude na evropskoj i svjetskoj turističkoj mapi, ali i turistička infrastruktura, pri čemu treba istaći avio-povezivanje grada s evropskim odredištima.

Goran Milić, poznati novinar i učesnik panela, kazao je da je pametno debatovati i pokretati strategije o turizmu, ali i napraviti plan turizma da se on događa na tržištu.

"Vi ne dolazite u neku zemlju zato što volite politiku i političare, već što želite da vidite njene ljepote", naglasio je Milić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije