Tržište

Turska lira danas stabilna prema dolaru

Turska lira danas stabilna prema dolaru
Foto: N.N. | Turska lira danas stabilna prema dolaru

ISTANBUL - Turska lira se danas stabilizovala u odnosu na dolar i trgovala se u 9:33 časova po GMT-u na nivou od 6,0820 lira za dolar, izvještava Rojters.

Trgovina je bila slabija nego obično i uglavnom u priobalnom dijelu zemlje, pošto su turska tržišta zatvorena od ponedjeljka u podne zbog jednonedjeljnog obilježavanja muslimanskog praznika Kurban Bajrama.

Lira se juče trgovala na nivou od 6,0600 lira za dolar, dodaje britanska agencija.

Od početka godine, turska valuta je izgubila 37 odsto vrijednosti usljed krize izazvane zabrinutošću investitora zbog uticaja predsjednika Tajipa Erdogana na monetarnu politiku i pogoršanja odnosa sa Vašingtonom nakon hapšenja američkog sveštenika Endrjua Bransona, koga Ankara optužuje za terorizam.

Per Hamarlund, glavni tržišni strateg u švedskoj finansijskoj grupaciji SEB, smatra da će ovaj slučaj vjerovatno nastaviti da negativno utiče na liru.

"Na kraju, oni će osloboditi Bransona, ali će to potrajati, a dok god postoji rizik od priliva američkog dolara u turske banke ili u Tursku uopšte, lira će biti pod pritiskom", rekao je Hamarlund, dodajući da ne bi bio iznenađen "ako vidimo još jednu rundu osciliranja kursa lire i njeno ponovno slabljenje", prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije