Tržište

Pratite nas na Google news

Turska povukla sve zlatne rezerve iz Amerike

Turska povukla sve zlatne rezerve iz Amerike
Foto: N.N. | Turska povukla sve zlatne rezerve iz Amerike
N.N.

ANKARA - Centralna banka Turske je tokom 2017. godine povukla sve zlatne rezerve iz američkih Federalnih rezervi, piše "Hurijet".

Kako navodi turski list, odluka o povlačenju zlatnih poluga je doneta zbog pogoršanja odnosa Ankare i Vašingtona po više regionalnih i bilateralnih tema.

Sistematsko povlačenje zlata iz američkih Federalnih rezervi je počelo 2017. godine. U SAD se čuvalo blizu 28,7 tona dragocijenog metala, navodi list.

Potvrda te informacije se nalazi i u zvaničnom izvještaju Centralne banke iz aprila mjeseca. U dijelu o rezervama Republike u SAD za 2016. godinu se navodi cifra od 28.689 kilograma zlata, dok je u 2017. godini to polje precrtano. Ukupan obim zlatnih rezervi zemlje, kako se navodi u izvještaju, procjenjuje se na 565,6 tona, odnosno 20 milijardi dolara u novčanoj protivvrijednosti.

Kako objašnjava list, zlato koje je povučeno iz SAD je djelimično vraćeno u Tursku, dok je ostatak raspoređen po Evropi: u Centralnu banku Velike Britanije i Banku za međunarodne obračune u Švajcarskoj.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije