Tržište

Tužba protiv onlajn prodavca Amazon

Tužba protiv onlajn prodavca Amazon
Foto: Pixnio | Tužba protiv onlajn prodavca Amazon

Američka Federalna trgovačka komisija (FTC) podnijela je antimonopolsku tužbu protiv Amazona, ocjenjujući da globalna onlajn kompanija šteti potrošačima jer ima monopolsku moć i drži visoke cijene, saopštio je FTC.

Amazon ima monopol, kako se navodi, i zloupotrebljava svoja ovlašćenja, prema FTC-u.

Tužbi FTC priključilo se i 17 državnih tužilaca koji su tužili Amazon navodeći u žalbi da ova kompanija za onlajn prodaju krši zakon ne zato što je velika, već zato što se bavi isključujućim ponašanjem koje spriječava rast trenutnih konkurenata i pojavljivanje novih.

FTC i njeni državni partneri navode da su potezi Amazona omogućili toj kompaniji da spriječi konkurente i prodavce da smanje cijene, umanji kvalitet za kupce, previše naplaćuje prodavcima, guši inovacije i spriječava konkurente da se nadmeću sa ovom kompanijom, navodi se u saopštenju FTC-a.

Američka Federalna trgovinska komisija, Federal Trade Commission (FTC) u saopštenju (Sues Amazon for Illegally Maintaining Monopoly Power) navodi da gušenjem konkurencije u pogledu cijene, izbora proizvoda, kvaliteta, Amazon radi na tome da nijedan trenutni ili budući tržišni rival ne može da ugrozi njegovu dominaciju.

Amazonove dalekosežne šeme utiču na stotine milijardi dolara u maloprodaji svake godine, dotiču stotine hiljada proizvoda koje prodaju velika i mala preduzeća i utiču na više od sto miliona kupaca, saopštio je FTC.

"Pokrećemo ovaj slučaj jer je Amazonovo nezakonito ponašanje ugušilo konkurenciju u ogromnom dijelu onlajn ekonomije. Amazon je monopolista koji koristi svoju moć da poveća cijene američkim kupcima i naplaćuje ogromne naknade stotinama hiljada onlajn prodavaca", rekao je Džon Njuman, zamjenik direktora Biroa za konkurenciju FTC-a.

FTC je saopštila da traži trajnu zabranu kojom bi se Amazonu naložilo da zaustavi nelegalno ponašanje, prenosi "NovaEkonomija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije