Tržište

U Austriji velika nezaposlenost, a nedostaju radnici

U Austriji velika nezaposlenost, a nedostaju radnici
Foto: Ilustracija | U Austriji velika nezaposlenost, a nedostaju radnici

U Austriji na tržištu rada vlada paradoksalna situacija, jer pored velike nezaposlenosti usljed korona virus krize, mnogim kompanijama nedostaje potrebna radna snaga.

Trenutno u Austriji ima više od 410.000 nezaposlenih, a predsjednik Privredne komore Austrije Harald Marer očekuje da će taj broj porasti još u ovom mjesecu za daljih 80.000.

Uz to 400.000 ljudi radi na skraćeno radno vrijeme.

"I pored rastuće nezaposlenosti mnoga preduzeća ne mogu da nađu radnu snagu", kaže Marer, dodajući da je uzrok tome što se osobe koje traže posao ne nalaze tamo gdje postoje radna mjesta.

Samo u IT sektoru otvoreno je 20.000 radnih mjesta, u njezi 2.500, a u uslužnim djelatnostima nedostaje stručna radna snaga, na primjer 1.300 instalatera.

Da nezaposlenost ne bi ostala visoka, Privredna komora zahtijeva mjere od vlade, socijalnih partnera i Servisa za zapošljavanje.

"Prioritet je kvalifikacija. Korona kriza je podstakla put u pravcu digitalizacije i taj pravac treba da slijedi i obrazovanje", kaže generalni sekretar Komore Karlhajnc Kopf.

On je ukazao da su se zanati pokazali "otporniji" na krizu i da zanatlije lakše od fakultetski obrazovanih osoba nalaze posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije