Tržište

Pratite nas na Google news

U Bugarskoj 20 odsto restorana bankrotiralo tokom korona krize

U Bugarskoj 20 odsto restorana bankrotiralo tokom korona krize
Foto: Pixabay ilustracija | U Bugarskoj 20 odsto restorana bankrotiralo tokom korona krize
Agencije

​Trenutno oko polovine svih restorana u Bugarskoj radi, dok je oko 20 odsto njih bankrotiralo usljed krize izazvane pandemijom korona virusa, izjavio je predsjednik tamošnje organizacije restoratera Ričard Alibegov.

Kako prenosi Radio Bugarska, dozvola za rad zatvorenih restorana će olakšati situaciju, a Alibegov ocjenjuje da bi brojke bile još lošije da država nije preduzela mjere za pomoć ugostiteljima.

“Turistička sezona će vjerovatno propasti, ali činimo sve što je moguće da spasimo ono što se spasiti može“, rekao je Alibegov.

Dodao je i da je organizaciji ugostitelja trenutno cilj da smanje PDV-a za restorane sa 20 na devet odsto, kako bi povećali platu osoblju, čime bi ih zadržali u sektoru.

Restorani, barovi i kafići u Bugarskoj bili su zatvoreni tokom dvomjesečnog vanrednog stanja koje je proglašeno 13. marta, a ugostiteljima je od 5. maja dozvoljeno da koriste svoje otvorene prostore i bašte, u skladu sa mjerama predsostrožnosti koje podrazumijevaju uvećano rastojanje između stolova, dezinfekciju prostora i nošenje maski.

Zatvoreni dijelovi restorana i kafića u Bugarskoj će moći da se koriste od 1. juna.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije