Tržište

Pratite nas na Google news

U Crnoj Gori posluje više od 150 slovenačkih firmi

U Crnoj Gori posluje više od 150 slovenačkih firmi
Foto: N.N. | U Crnoj Gori posluje više od 150 slovenačkih firmi
N.N.

​Privrednici iz Slovenije bili su među prvima koji su investirali u Crnu Goru nakon obnove nezavisnosti i danas u Crnoj Gori posluje više od 150 kompanija sa slovenačkim kapitalom, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović.

Riječ je, kako je naveo, o kompanijama HIT Montenegro, NLB banka, Intereuropa, Triglav osiguranje, Petrol i Mercator, prenosi bankar.me.

“Crna Gora i Slovenija imaju prostora da unaprijede privrednu saradnju, posebno u oblastima izgradnje infrastrukturnih projekata, usluga informacionih tehnologija, energetike, turizma, agrara i drvoprerade. Iako je u prošloj godini ostvaren nivo robne razmjene od 85 miliona eura, smatram da postoji prostor za unapređenje saradnje Crne Gore i Slovenije”, rekao je Golubović tokom drugog dana poslovnog foruma privrednika dvije države koji je održan u Ljubljani.

Predstavnik slovenačkog Petrola Tomaš Ružić smatra da će bilateralni razgovori doprinijeti boljoj zastupljenosti njihovih proizvoda i usluga u Crnoj Gori.

“Dolazim iz kompanije koja je već prisutna u Crnoj Gori i bavimo se distribucijom naftnih derivata. Želimo proširiti našu djelatnost u ovom području, ali i u oblasti zaštite životne sredine i snabdij evanj a pitkom vodom”, istakao je Ružić.

Iz PKCG je saopšteno da Slovenija, sa investicijama od 353 miliona eura, zauzima 11. mjesto po obimu ulaganja, odnosno sedmo u odnosu na zemlje EU. Golubović je istakao da jačanju veza sa Slovenijom doprinosi i direktna vazdušna linija Podgorica-Ljubljana.

“To je od velikog značaja za dalju saradnju u oblasti turizma, naročito ako se ima u vidu pozitivan trend broja posjeta i ostvarenih noćenja slovenačkih i crnogorskih turista posljednih godina”, istakao je Golubović, dodajući da slovenačka privreda može da ponudi stručna znanja u oblasti projektovanja saobraćajne i energetske infrastrukture.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc kazala je da ekonomija te zemlje postiže dobre rezultate posljednjih godina, među kojima su rast od četiri odsto u prošloj godini, zaduženost ispod prosjeka EU, dok je privreda ostvarila više od 100 milijardi eura prihoda. Ona je navela da je težnja da do 2025. godine Slovenija ostvari izvoz od 50 milijardi eura. U Crnu Goru sada izvoze u vrijednosti 100 miliona, dok uvoze robu za 14 miliona eura.

Poslovni forum je organizovan u okviru Dana Crne Gore u Sloveniji, a u vrijeme Međunarodnog sajma preduzetništva u Celju, čiji je partner Crna Gora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije