Tržište

U Danskoj radi 2.100 stranih ljekara

U Danskoj radi 2.100 stranih ljekara
Foto: Ilustracija | U Danskoj radi 2.100 stranih ljekara

Posljednji statistički podaci danskih vlasti su pokazali da u toj zemlji radi preko 2.000 stranih ljekara.

Prema izvještaju Agencije za statistiku Danske (DST), posljednjih nekoliko godina značajno je povećan broj stranih ljekara koji rade u toj skandinavskoj zemlji.

U bolnicama u Danskoj trenutno radi ukupno 2.100 ljekara stranog porijekla, što je ze oko 300 više nego 2017., ili 19 posto više u odnosu na njihov broj iz 2010. godine.

Andreas Rudkjobing, predsjednik Udruženja ljekara u Danskoj, kazao je novinarima da najnovije brojke nedvojbeno pokazuju kako je sve veća potreba danskog zdravstvenog sektora za zapošljavanjem ljekara-specijalista.

"Podaci takođe pokazuju da je nemoguće zadovoljiti naše potrebe samo sa ljekarima obučenim u Danskoj, zbog čega je do sada bilo potrebno popuniti slobodna radna mjesta sa ljekarima koji su diplome stekli u inostranstvu. Danski zdravstveni sistem u potpunosti ovisi o našim kolegama iz inostranstva", rekao je Rudkjobing.

Prema podacima DST-a, 18 posto ljekara opšte prakse u ruralnim mjestima čine strani državljani koji su stekli kvalifikacije izvan Danske, dok je njihov prosjek na nivou cijele zemlje nešto niži od 9 posto.

Rudkjobing je ipak izjavio da je najvažnije zadržati kvalitet usluga u bolnicama, bez osvrtanja na udio stranih ljekara.

Najviše stranih ljekara dolazi iz Njemačke (247), slijede Poljska (219), zatim Irak (163), Litvanija (156) i Rusija (109), dok se među 10 posto nalaze i tri neevropske zemlje.

Postojeća pravila zahtijevaju da ljekari obučeni izvan nordijskih zemalja i Evropske unije prođu određene kurseve i časove kako bi dobili dozvolu za bavljenje medicinom u Danskoj.

Pravila uključuju testove danskog jezika kao i testove koji se odnose na medicinsko znanje i dansko medicinsko pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije