Tržište

Pratite nas na Google news

U EU najviša stopa zaposlenosti ikada

U EU najviša stopa zaposlenosti ikada
Foto: N.N. | U EU najviša stopa zaposlenosti ikada
Tanjug

BRISEL - U Evropskoj uniji je u trećem tromjesečju 2017. godine bilo zaposleno 72,3 odsto stanovništva, što je najviša stopa zaposlenosti ikada zabilježena.

Stopa zaposlenosti stanovnika starosti od 20 do 64 godine stalno je rasla protekle tri godine, saopštila je Evropska komisija. Prošle godine je u odnosu na 2016. povećana za 1,7 odsto, odnosno za četiri miliona stanovnika, od čega 2,7 miliona ljudi u evrozoni, prema najnovijem kvartalnom izvještaju o zaposlenosti i socijalnom razvoju u Evropi.

“Uz podršku snažnog ekonomskog rasta, zaposlenost u EU je u trećem kvartalu 2017. nastavila da raste jače od očekivanog, dok je nezaposlenost dalje smanjena”, navedeno je u izvještaju Komisije.

Broj zaposlenih u stalnom radnom odnosu je za godinu dana, od trećeg tromjesečja 2016, porastao za 2,8 miliona, a broj onih koji imaju ugovore na određeno vrijeme povećan je za 900.000. Radnika s punim radnim vremenom je 2017. bilo 181 milion, odnosno za tri miliona više, a onih koji ne rade puno radno vrijeme bilo je 42,7 miliona, 300.000 više nego 2016. Evropska komesarka za zapošljavanje i socijalna pitanja Marijan Tisen izjavila je da treba iskoristiti taj pozitivan ekonomski zamah i raditi na tome da se građanima omoguće pošteni uslovi za rad, jednak pristup tržištu rada i pristojna socijalna zaštita. "Rast se vratio u Evropu. Zaposlenost u EU je dostigla najviši nivo ikada zabilježen sa više od 236 miliona zaposlenih ljudi. A nezaposlenost stalno pada", izjavila je Tisen.

EK napominje da ostaju velike razlike među državama članicama, od 58 odsto zaposlenih u Grčkoj do 82 odsto u Švedskoj. Istovremeno, broj nezaposlenosti se približava nivou od prije finansijske krize. Od aprila 2013, kada je bila najveća, smanjen je za oko 8,6 miliona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije