SP Qatar 2022.

Tržište

U FBiH najniža plata ubuduće 543 KM

U FBiH najniža plata ubuduće 543 KM
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | U FBiH najniža plata ubuduće 543 KM
N.N.

SARAJEVO - Najniža plata u 2022. godini u Federaciji BiH utvrđena je na neto iznos od 543 KM, odlučila je danas entitetska Vlada.

Time je, prema ranijim obećanjima i najavama, povećana najniža plata u odnosu na prethodni iznos za 136 KM ili 33,56 odsto, precizira se u saopštenju iz Vlade FBiH objavljenom nakon sjednice.

U saopštenju se dodaje da, uz mjesečnu platu, većina radnika u FBiH ostvaruje i pravo na neoporezive naknade, poput toplog obroka, prevoza i regresa.

"Ove naknade u prosjeku po zaposlenom iznose 174 KM, tako da povećanje najniže plate garantuje ukupna primanja koja su znatno viša od najniže plate i koja će za većinu radnika biti najmanje 717 KM mjesečno", ističe se u saopštenju.

Novi propisi sada garantuju da će najniže plate biti usklađivane godišnje u zavisnosti od rasta ekonomije i cijena, počevši od 2023. godine.

"Nakon što Parlament FBiH usvoji nove fiskalne zakone, biće stvorene pretpostavke za još veći rast najniže plate bez štetnih posljedica za privredu i zaposlenost", zaključeno je u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije