Tržište

U Francuskoj skočila prodaja etanola zbog potrebe za jeftinijim gorivom

U Francuskoj skočila prodaja etanola zbog potrebe za jeftinijim gorivom
Foto: Pixabay | U Francuskoj skočila prodaja etanola zbog potrebe za jeftinijim gorivom
N.N.

​PARIZ - U Francuskoj je porasla prodaja etanola za 13 odsto u 2022. godini, jer su se građani u potrazi za jeftinijim gorivom okrenuli benzinu koji sadrži čak 85 posto etanola, objavilo je Udruženje proizvođača etanola i alkohola SNPAA, prenio je danas Rojters.

Ukupna prodaja etanola dostigla je tako približno 1,47 miliona kubnih metara, nasuprot 1,30 miliona u 2021. godini. Potrošnja goriva sa oznakom E85, biogoriva koje sadrži 85 odsto etanola i 15 odsto benzina, porasla je prošle godine za skoro 83 odsto, na 854 hiljade kubnih metara.

"Prošlogodišnji uspjeh povezan je sa sve većim strahovima od rata u Ukrajini, koji je izazvao skok cijena goriva, kao i sa činjenicom da su proizvođači opreme za to gorivo uspjeli da zadovolje dodatnu potražnju", objasnio je generalni sekretar udruženja Silvan Demur.

Prema njegovim riječima, prodaja goriva E85 vjerovatno će porasti za dodatnih 25 odsto ove godine, dostižući tržišni udio od osam odsto. "Poređenja radi, prošle godine je imao udio od 6,5 odsto, a u prošlosti četiri odsto", dodao je on.

Iako je potrebno više bioetanola za prelazak istih razdaljina, zbog nižih poreza, prednost u cijeni je značajna što je navelo potrošače u Francuskoj da se okrenu automobilima sa fleksibilnim gorivom - koji mogu da rade na benzin, etanol ili mješavinu ta dva, odnosno kompleta sa fleksibilnim gorivom koji omogućavaju standardnim automobilima da rade na gorivo sa visokim sadržajem etanola. 

Gorivo na bazi etanola u Francuskoj se dobija iz žitarica ili šećerne repe. E85 je najjeftiniji benzin na francuskom tržištu. Korištenje tog tipa goriva zahtijeva ugradnju posebne opreme kako bi se motor prilagodio za pogon na biogorivo.

Cijene goriva su prošle godine porasle širom svijeta zbog rasta cijena sirove nafte, podržane zabrinutošću usljed oskudnog globalnog snabdijevanja, podsjeća Rojters.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije