Tržište

U Hrvatskoj porasla prodaja novih automobila

U Hrvatskoj porasla prodaja novih automobila
Foto: Pixnio | U Hrvatskoj porasla prodaja novih automobila

​Prodaja automobila u EU snažno se oporavila u aprilu zahvaljujući valu potražnje na velikim tržištima i kalendaru, izvijestilo je u srijedu udruženje proizvođača ACEA-a.

U aprilu je u EU registrovano 913.995 novih automobila, za 13.7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunala je ACEA. U martu njihov broj smanjio se za 5.2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Skok odražava val potražnje na svim velikim tržištima, posebno u Španiji i Njemačkoj gdje je prodaja porasla za 23.1 odnosno za 19.8 odsto. Dvocifreni rast bilježila je i Francuska, za 10.9 odsto, a na začelju je Italija s rastom prodaje za 7.7 odsto, prema podacima ACEA-e.

U prva četiri ovogodišnja mjeseca evropsko tržište novih automobila poraslo je za 6.6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, uz prodanih gotovo 3.7 miliona vozila, izračunala je ACEA.

U grupi vodećih tržišta najveći rast bilježile su Njemačka i Španija, po stopi od 7.8 odsto. Slijede Francuska i Italija s povećanjem prodaje od sedam odnosno 6.1 odsto.

U Hrvatskoj je u prva četiri ovogodišnja mjeseca, prema podacima ACEA-e, registrovano 22.696 novih automobila, za 13.8 odsto više nego u istom periodu lani.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije poraslo je za 6.4 odsto, uz registriovane 442 hiljade novih vozila. Prodaja dizelaša smanjila se pak za 8.2 odsto, uz prodanih 473 hiljade vozila.

Benzinci su potvrdili vodeću poziciju s udjelom u tržištu od 36 odsto. Hibridni električni automobili zadržali su drugo mjesto s udjelom od 29.1 odsto.

Prodaja električnih automobila na baterije u Hrvatskoj potonula je pak u prva četiri mjeseca za 66.5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Popularniji su hibridni električni automobili i plug-in hibridi, prema rastu prodaje od 48.9 odnosno 38.7 odsto. Porasla je prodaja i dizelaša, za 7.9 odsto, i benzinaca za 7.2 odsto, prenosi "Poslovni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije