Tržište

Pratite nas na Google news

U Hrvatskoj se automobili mogu kupiti kriptovalutama

U Hrvatskoj se automobili mogu kupiti kriptovalutama
Foto: Pixabay | U Hrvatskoj se automobili mogu kupiti kriptovalutama
Tanjug

ZAGREB - Hrvatska kompanija "Karić automobili" omogućila je plaćanje kupovine automobila kriptovalutama kao što su bitkoin keš (BCC), etereum (ETH), bitkoin (BTC) i gokripto token (GoC), izvještava portal bug.hr.

"Karić automobili" su ovlašteni prodavac i serviser automobila marke FIAT, alfa romeo i ford, a plaćanje kupovine ovih četvorotočkaša virtuelnim novcem omogućili su koristeći kripto platni sistem GoCrypto.

Kupci za plaćanje kriptovalutama treba jednostavno da skeniraju QR kod sa ekrana blagajne iz svog (podržanog) kriptonovčanika. Pritom imaju fleksibilnost izbora u kojoj od navedenih kriptovaluta žele da plate, a trgovac će uvijek na svoj poslovni račun dobiti iznos u kunama, umanjen za transakcijsku naknadu.

Transakcijske naknade za trgovce prilikom primanja kriptovaluta ovim sistemom su niže nego u slučaju plaćanja debitnim ili kreditnim karticama, a one su i jedini trošak trgovca. Implementacija rješenja GoCrypto je besplatna, a ne naplaćuje se ni mjesečna naknada za njeno korištenje, navodi se u informaciji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije