Tržište

U Hrvatskoj se prodaje cijelo ostrvo, ali postoji potencijalni problem

U Hrvatskoj se prodaje cijelo ostrvo, ali postoji potencijalni problem
Foto: Youtube / Printscreen | U Hrvatskoj se prodaje cijelo ostrvo, ali postoji potencijalni problem

​Duž obale Jadranskog mora, mogu se pronaći oglasi o prodaji ostrva koji su u privatnom vlasništvu. Ipak, postoji značajna začkoljica kada je riječ o stvarnoj kupovini ostrva, zbog kojeg većina tih ostrva ostaje samo u oglasima.

Važno je znati da pomorsko dobro nije privatno vlasništvo jer se smatra opštim dobrom, što znači da je gradnja na takvim područjima zabranjena. Izgradnja rive za plovilo koje će vas dovesti do ostrva, kao i bilo kakvog objekta, nije dopuštena. Ovo je prvi izazov za kupce s dubokim džepovima.

Član 14. o planiranju i gradnji na pomorskom dobru propisuje izbjegavanje betonizacije obale uz more na području najmanje šest metara udaljenosti od crte srednjih viših visokih voda. Zavisno o veličini ostrva, ovo može predstavljati problem jer postavlja pitanje koliko stvarno možete posjedovati od površine ostrva.

Većina ostrva koji se nude na prodaju često su označeni kao "pašnjak", "šumsko područje" ili "poljoprivredno zemljište", što znači da je gradnja najčešće zabranjena. Izuzetak je mogućnost otvaranja porodičnog poljoprivrednog dobra, koje prodavci ponekad koriste kako bi kupcima sugerisali mogućnost izgradnje "kućice" na ostrvu.

Nekoliko je problema

Poljoprivredno zemljište namijenjeno je isključivo poljoprivrednoj proizvodnji, što znači da se mogu graditi samo objekti poljoprivredne namjene, kao što su staklenici, ambari ili štale. Postoje i minimalne veličine poljoprivrednih čestica na kojima se smije graditi, kao i veličina objekta prema prostornom planu.

Ako kupujete ostrvo radi privatnosti, trebate biti svjesni da ne možete zabraniti drugima kupanje na plažama ostrva, iskrcavanje na obalu ili plovidbu u blizini ostrva. Uprkos svim ovim izazovima, ako kupac i dalje želi kupiti ostrvo, može podići ogradu izvan pomorskog dobra. Jedno od ostrva trenutno dostupnih na tržištu je Veliki Školj u Malostonskom zalivu. 

Površina od 21.677 metara kvadratnih čini ga privlačnim za razne namjene poput Glamping rezora, Naturističkog rezora, vjenčanja, privatnih zabava i tim bilding izleta.

Ostrvo ima predivnu borovu šumu, kamenu kuću izgrađenu prije 1968. godine i izvor pitke vode. Iako se tvrdi da je moguće izgraditi dodatnu kamenu kuću s maslinjacima ili drugom kulturom, cijena od 3.250.000 evra može predstavljati ozbiljan izazov.

Pravo prve kupovine ima država ili županija, ali gradnja na ostrvu zahtjeva ozbiljno proučavanje, navodi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije