Tržište

U RS manji broj zaposlenih za 0,1 odsto

U RS manji broj zaposlenih za 0,1 odsto
Foto: Pexels.com | U RS manji broj zaposlenih za 0,1 odsto

Broj zaposlenih lica u Republici Srpskoj krajem marta bio je 275.059 i manji je za 0,1 odsto u odnosu na broj zaposlenih krajem septembra prošle godine, navodi se u polugodišnjem izvještaju o zaposlenima Republičkog zavoda za statistiku.

Prema područjiima djelatnosti, najveći broj zaposlenih 58.188 bio je u prerađivačkoj industriji, zatim 48.668 zaposlenih u trgovini.

U javnoj upravi je krajem marta bilo zaposleno 25.733, a u obrazovanju 23.192 lica.

Prema obliku svojine, najviše zaposlenih lica 162.676 bilo je u subjektima sa privatnim oblikom svojine, dok je 79.027 radilo u subjektima sa državnim oblikom svojine.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da iz polugodišnjeg izvještaja o zaposlenim ne može tvrditi da je do smanjenja od 0,1 odsto zaposlenih došlo zbog pandemije virusa korona, nego prije da je to posljedica nekog vida odliva zaposlenih.

"Mjere za zaustavljanje širenja virusa korona u najvećem dijelu Evrope počele su se primjenjivati tek u trećoj dekadi marta, a tek u aprilu se javlja otpuštanje radnika. U ovom slučaju sa velikom sigurnošću se može reći da je smanjen broj radnika u prvom redu zbog odlazaka u penziju, te smanjenog spoljnotrgovinskog poslovanja zbog poremećaja na nekim zapadnoevropskim tržištima", naveo je Markićević.

Prema njegovim riječima, tek u narednom statističkom polugodišnjem izvještaju, koji će obuhvatiti period mart–septembar, vidjeće se uticaj pandemije na zaposlenost i promjene koje će dovesti u promjeni broja zaposlenih, posebno u industrijskim i djelatnostima vađenja ruda i kamena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije