Tržište

U RS zabranjen uvoz mandarina iz Turske

U RS zabranjen uvoz mandarina iz Turske
Foto: N.N. | U RS zabranjen uvoz mandarina iz Turske
Srna

BANJALUKA - Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvozniku sa sjedištem u Brčko distriktu uvoz 20,4 tone mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida, rečeno je danas Srni u Inspektoratu Srpske.

Nadzorni inspektor je prilikom pregleda pošiljke, prispjele sredinom februara na granični prelaz Rača, izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od bijeljinskog Instituta za vode, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat u odnosu na vrijednosti propisane Pravilnikom o maksimalnim nivoima.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u "SP laboratoriji" u Bečeju, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Iz Inspektorata podsjećaju da je ovo treća pošiljka mandarina porijeklom iz Turske u kojoj je otkriven povećan sadržaja pesticida, pa je zabranjen uvoz.

Prva pošiljka iznosila je 5,4 tona, a druga 10,4 tone.

Fitosanitarna inspekcija Srpske i dalje će kontinuirano vršiti uzorkovanje voća i povrća prilikom uvoza, kako bi bilo utvrđeno da li je ono zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu.

Rezultati rada Fitosanitarne inspekcije najbolji su dokaz da cjelokupan sistem fitosanitarnog nadzora u Republici Srpskoj dobro funkcioniše, navode iz Inspektorata Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije