Tržište

U Rusiji počelo trgovanje obveznicama denominovanim u juanima

U Rusiji počelo trgovanje obveznicama denominovanim u juanima
Foto: Moerschy/Pixabay | U Rusiji počelo trgovanje obveznicama denominovanim u juanima

MOSKVA - Moskovska berza je počela trgovanje obveznicama denominovanim u kineskim juanima u nastojanju da privuče azijske investitore, ponudivši prvo dužničke hartije koje je izdao ruski proizvođač aluminijuma Rusal, saopštila je danas najveća ruska berza.

"Dužnički instrumenti denominovani u kineskim juanima otvaraju ruskim zajmoprimcima još jedan izvor devizne likvidnosti", izjavio je Gleb Ševelenkov, šef za tržište duga na Moskovskoj berzi, prenosi Rojters.

Potražnja za juanima u Rusiji je porasla od 24. februara, nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, a Zapad uveo sveobuhvatne sankcije Moskvi ograničavajući njen pristup tržištu dolara i evra.

U prvoj polovini 2022. godine, prosječan dnevni promet juana na ruskom valutnom tržištu porastao je za više od 12 puta, saopštila je Moskovska berza.

U saopštenju se dodaje da su obveznice denominovane u juanima namijenjene širokom spektru investitora koji koriste kinesku valutu i osmišljene su s ciljem da prošire mogućnosti za profesionalne berzanske učesnike i njihove klijente.

"Nadamo se da će u budućnosti pojava juanskih obveznica na ruskom tržištu privući i strane, posebno azijske investiture", rekao je Ševelenkov.

Dvije Rusalove obveznice denominovane u juanima, u vrijednosti od dvije milijarde juana (oko 290 miliona evra) , čije je trgovanje počelo danas, imaju rok dospijeća 2027. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije