Tržište

U Trebinju počeo Samit energetike: Energija kapital budućnosti

U Trebinju počeo Samit energetike: Energija kapital budućnosti
Foto: Vesna Duka | U Trebinju počeo Samit energetike: Energija kapital budućnosti

TREBINJE - Samit energetike, koji je danas svečano otvoren u Trebinju će pod sloganom "Energetska povezanost zapadnog Balkana" okupiti najeminentnije stručnjake za energetiku iz regiona.

Svečanom otvaranju Samita, između ostalih, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rudarstva i energetike Srpske Petar Đokić, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, brojni učesnici i stručnjaci.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je energija kapital budućnosti.

Dodik je istakao da je pojačana potreba za izgradnjom novih kapaciteta kojim će biti omogućena energetska stabilnost i efikasnost i da zato treba da se ide ukorak sa savremenim trendovima.

"U BiH funkcionišu tri javne elektroprivrede. Postoji politički dogovor da na prostoru srednje Drine sa Srbijom počnemo realizaciju značajnih enegretskih projekata što je veoma važno", rekao je Dodik.

On je naglasio da sutra BiH treba da dobije status pregovarača sa EU i to je važan trenutak i korak dalje.

"Važna nam je EU i partnerstvo sa njom. Sigurno je da EU treba da poštuje ustavno uređenje BiH i prava koja imamo", rekao je Dodik, koji je zvanično otvorio Samit.

Dodik je istakao  da će vlada i republičke vlasti pružiti punu podršku novim energetskim objektima i revitalizaciji energetike uvažavajući da što više bude zastupljena zelena energija.

Đokić je rekao da dodatnu snagu srpskoj privredi daje proizvodnja energije i da shodno potrebama novog doba budu zadovoljni i stanovništvo i privreda koji imaju najjeftiniju struju u region.

Prisutne je pozdravio i Dušan Živković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije koji je naglasio da se energetska sigurnost najbolje u Srbiji i Republici Srpskoj može obezbijediti međusobnom saradnjom svih kompanija iz regiona.

Sa njim se složio i Luka Petrović generalni direktor Elektroprivrede RS izražavaju sigurnost da je trajni garant niskih cijena električne energije i gradnja novih energetskih objekata a takvih je 15 u Srpskoj.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je da je energetika važan resurs Republike Srpske, te da republičke institucije vode odgovorne i adekvatne politike razvoja tog sektora.

Trodnevni Samit okupiće oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja, kao i predstavnike 200 kompanija.

Ovogodišnji Samit će, kako su najavili organizatori, po sadržaju biti najpotpuniji i najraznovrsniji do sada, a među značajnijim temama biće ekspanzija obnovljivih izvora energije kao put ka završetku ere fosilnih goriva.

Na Petom Samitu će u sedam panel-diskusija i tri diskusije sa dva govornika biti obrađene najznačajnije teme iz oblasti energetike, poput energetskog povezivanja elektroprivreda u regionu i gradnje objekata obnovljivih izvora energije velikog kapaciteta.

Samit energetike u Trebinju organizuju "Elektroprivreda Republike Srpske" i kompanija "SET" pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva privrede i preduzetništva i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a generalni sponzor je "Elnos grupa" iz Banjaluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije