Tržište

U Velikoj Britaniji nedostatak vozača kamiona, izdavaće privremene vize

U Velikoj Britaniji nedostatak vozača kamiona, izdavaće privremene vize
Foto: Schwoaze/Pixabay | U Velikoj Britaniji nedostatak vozača kamiona, izdavaće privremene vize

LONDON - Britanija se suočava sa nedostatkom vozača kamiona, pa se očekuje da će uskoro objaviti planove da im se izdaju privremene radne vize da bi se ublažio akutni nedostatak radne snage koji je doveo do racionalizacije goriva na stotinama benzinskih pumpi i dugih redova.

Mediji navode da će vlada dozvoliti ulaz za do 5.000 stranih vozača u Britaniju sa kratkoročnim vizama.

Britansko udruženje drumskih prevoznika (RHA) kaže da je Britaniji potrebno još 100.000 vozača ako želi da zadovolji potražnju.

Nedostatak kamiondžija djelimično su uzrokovani Bregzitom i kovidom, koji su prekinuli obuku i testiranje vozača na oko godinu dana.

Ministri su upozorili na paničnu kupovinu, a naftne kompanije kažu da nema nedostatka zaliha, samo problemi sa isporukom goriva do benzinskih pumpi. Međutim, na benzinskim pumpama zabilježeni su dugi redovi.

Ovo pitanje je došlo do izražaja nakon što je kompanija "Britiš petroleum" saopštila da mora zatvoriti neke od svojih prodajnih objekata zbog nedostatka vozača, a "Šel" i "Esso" su, takođe, prijavili probleme sa zalihama.

I druge zemlje širom Evrope, kao i SAD, takođe, se suočavaju sa nedostatkom vozača kamiona, a brojke u industriji upozorile su da ne postoji garancija da će zbog promjene viznog režima strani vozači doći u Britaniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije