Tržište

U mjenjačnicama u Srbiji i turska lira

U mjenjačnicama u Srbiji i turska lira
Foto: Ilustracija | U mjenjačnicama u Srbiji i turska lira

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sjednici donio Odluku o dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, čime se na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu uvodi turska lira.

- Pri donošenju ove odluke Narodna banka Srbije se rukovodila učešćem Republike Turske u spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje u narednom periodu. U obzir je uzet i konstantan rast broja turskih državljana koji posećuju Republiku Srbiju. Takođe, uvođenjem turske lire na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu olakšava se poslovanje turskim i domaćim kompanijama koje međusobno sarađuju, što će se povoljno odraziti na obim spoljnotrgovinske razmene. Očekuje se da uvođenje turske lire podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Republike Srbije i Republike Turske - kažu u Narodnoj banci Srbije.

Turska lira će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni mjenjači mogu da kupuju i prodaju. Takođe, turska lira će se uključiti i na listu deviza koje Narodna banka Srbije može da kupuje i prodaje na deviznom tržištu.

Turska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „turska lira“ sa slovnom oznakom TRY i numeričkom oznakom 949, saopštavaju u NBS.

(blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije