Tržište

U protekla tri kvartala više turista u BiH

U protekla tri kvartala više turista u BiH
Foto: N.N. | U protekla tri kvartala više turista u BiH

SARAJEVO - Za devet mjeseci ove godine BiH je posjetio 1.281.751 turist, što je više za 11,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U ovom periodu turisti su ostvarili 2.661.261 noćenje, što je više za 9,3 odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

Broj noćenja domaćih turista u protekla tri kvartala veći je za 6,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj noćenja stranih turista veći za 10,3 odsto.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 27,1 odsto, a stranih 72,9 odsto.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske - 11,4 odsto, zatim turisti iz Srbije 8,1, Saudijske Arabije 7,7, Slovenije pet, Italije 4,9, NJemačke 4,8, Kine 4,7, Turske 4,6, Ujedinjenih Arapskih Emirata 4,4, te Poljske 4,3 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 40,1 odsto noćenja.

Kada je riječ o dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu je Malta sa 4,7 noći, zatim turisti iz Kuvajta sa 3,4 noći, Islanda sa 3,3 noći, Irske sa 3,2 noći i Ujedinjenih Arapskih Emirata sa tri noći.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju, sa učešćem od 92,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije