Tržište

U protekle tri godine vrijednost izvoza 273 miliona KM

U protekle tri godine vrijednost izvoza 273 miliona KM
Foto: Ilustracija | U protekle tri godine vrijednost izvoza 273 miliona KM
Srna

SARAJEVO - Oblast proizvodnje obuće u BiH ostvarila je prihod u posljednje tri godine od 322 miliona KM, od čega je 273 miliona KM ostvareno kroz izvoz, rezultat je analize magazina "Poslovne novine" i bonitetne kompanije "LRC BIS".

Sa 85 odsto udjela izvoza u ukupnom prihodu, ova industrijska grana nalazi se na drugom mjestu, iza proizvodnje koksih peći, a sa krajem prošle godine ukupno 108 kompanija bavilo se ovom djelatnošću i zapošljavalo 14.790 radnika.

"Osim činjenice da predvodi cijelu ekonomiju BiH, proizvodnja obuće krucijalno utiče na manje sredine u zemlji, s obzirom da top 10 kompanija ove industrije dolazi iz gradova kao što su Tešanj, Kotor Varoš, Teslić, Travnik, Novi Travnik i Prijedor", navodi se u saopštenju "Poslovnih novina".

Izvršni direktor "LRC-a" Emil Kučković rekao je da se korištenjem "poslovnih inteligentnih sistema" na godišnjem nivou, odnosno ažuriranjem godišnjih finansijskih izvještaja, može doći do smjernica i putokaza gdje i u kojim industrijama bi trebalo preduzeti određene aktivnosti, kako bi se unaprijedio poslovni ambijent.

"Ovo je važno, jer omogućavamo kompanijama da kroz podsticaje i strategiju poboljšaju poslovni ambijent, ali i da te industrijske grane ostvare što bolje rezultate", istakao je Kučković.

Iz "Poslovnih novina" podsjećaju da će u srijedu, 26. septembra, u Sarajevu biti održana dodjela priznanja najboljim kompanijama – "100 najvećih u BiH", koju organizuje ovaj magazin u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, a uz podršku "LRC-a".

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije