Tržište

U protekle tri godine vrijednost izvoza 273 miliona KM

U protekle tri godine vrijednost izvoza 273 miliona KM
Foto: Ilustracija | U protekle tri godine vrijednost izvoza 273 miliona KM
Srna

SARAJEVO - Oblast proizvodnje obuće u BiH ostvarila je prihod u posljednje tri godine od 322 miliona KM, od čega je 273 miliona KM ostvareno kroz izvoz, rezultat je analize magazina "Poslovne novine" i bonitetne kompanije "LRC BIS".

Sa 85 odsto udjela izvoza u ukupnom prihodu, ova industrijska grana nalazi se na drugom mjestu, iza proizvodnje koksih peći, a sa krajem prošle godine ukupno 108 kompanija bavilo se ovom djelatnošću i zapošljavalo 14.790 radnika.

"Osim činjenice da predvodi cijelu ekonomiju BiH, proizvodnja obuće krucijalno utiče na manje sredine u zemlji, s obzirom da top 10 kompanija ove industrije dolazi iz gradova kao što su Tešanj, Kotor Varoš, Teslić, Travnik, Novi Travnik i Prijedor", navodi se u saopštenju "Poslovnih novina".

Izvršni direktor "LRC-a" Emil Kučković rekao je da se korištenjem "poslovnih inteligentnih sistema" na godišnjem nivou, odnosno ažuriranjem godišnjih finansijskih izvještaja, može doći do smjernica i putokaza gdje i u kojim industrijama bi trebalo preduzeti određene aktivnosti, kako bi se unaprijedio poslovni ambijent.

"Ovo je važno, jer omogućavamo kompanijama da kroz podsticaje i strategiju poboljšaju poslovni ambijent, ali i da te industrijske grane ostvare što bolje rezultate", istakao je Kučković.

Iz "Poslovnih novina" podsjećaju da će u srijedu, 26. septembra, u Sarajevu biti održana dodjela priznanja najboljim kompanijama – "100 najvećih u BiH", koju organizuje ovaj magazin u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, a uz podršku "LRC-a".

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije