Tržište

U svijetu lani prodato rekordnih 6,6 miliona električnih vozila

U svijetu lani prodato rekordnih 6,6 miliona električnih vozila
Foto: Ilustracija | U svijetu lani prodato rekordnih 6,6 miliona električnih vozila
Tanjug

Prodaja električnih automobila u svijetu, uključujući potpuno elektrificirane i "plug-in" hibride, udvostručila se 2021. godine dostižući nov rekord od 6,6 miliona, prema današnjem izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) "Globalni pregled tržišta električnih vozila".

Kina je u ukupnoj svjetskoj prodaji električnih automobila imala udio od jedne polovine sa 3,3 miliona jedinica, dok je prodaja u Evropi porasla za 65 odsto na 2,3 miliona prošle godine, prenosi agencija Anadolija.

Ukupan broj električnih automobila na putevima širom svijeta povećan je tako na 16,5 miliona vozila do kraja 2021.

Veliki lanjski porast prodaje se pripisuje kontinuiranoj politici subvencija "na mnogim tržištima, pri čemu se ukupna suma državnih podsticaja udvostručila prošle godine na skoro 30 milijardi dolara", saopštila je IEA.

U skladu sa ekološkim politikama, sve veći broj zemalja ima ambiciozne ciljeve za elektrifikaciju vozila u narednim decenijama, a mnoge automobilske kompanije planiraju ogromna ulaganja za potpuni prelazak na proizvodnju električnih automobila.

Uprkos skoku prodaje, "kratkoročno gledano, najveće prepreke za nastavak snažne prodaji električnih vozila su rastuće cijene nekih ključnih minerala neophodnih za proizvodnju baterija, kao i poremećaji u lancu snabdijevanja izazvani napadom Rusije na Ukrajinu i dugotrajne mjere kovid zatvaranja u nekim dijelovima Kine“, dodaje IEA.

Dugoročno posmatrano, potrebni su veći napori za razvoj dovoljne infrastruktura za punjenje električnih vozila koja bi podmirila očekivani rast prodaje, zaključuje se u izvještaju ove međunarodne agencije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije