Tržište

U trgovine u Srpskoj stižu proizvodi sa nula odsto marže

U trgovine u Srpskoj stižu proizvodi sa nula odsto marže
Foto: Velibor Tripić | U trgovine u Srpskoj stižu proizvodi sa nula odsto marže

BANJALUKA - Na police dijela trgovina u Srpskoj stižu proizvodi čija će proizvođačka, ali i trgovačka marža biti nula odsto, dogovoreno je na današnjem sastanku u Banjaluci, na kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade Srpske sa jedne, te trgovci, distributeri i proizvođači sa druge strane.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, poručio je građanima da će se uskoro na rafovima trgovaca u Republici Srpskoj pojaviti određen broj proizvoda po značajno nižim cijenema.

Višković je u Banjaluci, zajedno sa ministrom trgovine i turizma Denisom Šulićem, razgovarao sa predstavnicima trgovaca, dobavljača i domaćih proizvođača na temu mogućnosti proširenja kampanje "Društveno odgovorno".

Premijer je iskazao veliku zahvalnost na brzoj reakciji proizvođača, distributera i trgovačkih lanaca iz Srpske, te su danas imali sastanak na temu da, po ugledu na zemlje iz okruženja, i Srpska ima određeni broj proizvoda po sniženim cijenama.

"Oni su bezrezervno podržali inicijativu i predsjednika Srpske Milorada Dodika da napravimo spisak proizvoda, osnovnih životnih namirnica, da li će to biti 20, 30 i više proizvoda, to ćemo vidjeti na osnovu broja proizvođača koji su se odzavali na naš poziv", rekao je Višković.

Dodao je da će telefonski biti kontaktiran i određeni broj trgovačkih lanaca, distributera i proizvođača koji iz nekih razloga nisu bili u poziciji da prisustvuju današnjem sastanku.

"Ovdje su sa nama i ljudi iz 'Neoplante' iz Srbije. I oni su pokazali spremnost da učestvuju u ovoj akciji", naglasio je Višković.

Naglasio je da će i medijski biti prezentovani oni trgovinski lanci koji će imati te proizvode na svojim rafama, a isto tako to će biti vidno obilježeno.

"Većina proizvođača je reklo da će te proizvode da daju sa 'nula' maržom, što znači da će zaista ti proizvodi biti značajno povoljniji nego što je sada", najavio je Višković i istakao da će se o ovoj temi razgovarati i kada bude završena socijalna karta u Srpskoj, da možda budu i specijalne kartice za određene vrste korisnika, kao što su penzioneri, borci i tako dalje, koji će u kontinuitetu proizvode u ovim trgovinskim lancima moći da nabavljaju po znatno nižim cijenama.

I resorni ministar Denis Šulić se nakon sastanka zahvalio svima koji su prisustvovali sastanku, te dodao da je ovo drugi korak kampanje "Društveno odgovorni", a u narednim danima će sa proizvočačima biti definisano koji su to artikli na kojim će marža biti nula odsto, u smislu da će se proizviđači odreći marže, te koji su to marketi u kojim će se proizvodi moći naći sa, takođe, nula odsto marže.

"Samo u marketima koji budu dio kampanje 'Društveno odgovorni' ćemo moći naći ove jeftine proizvode", rekao je Šulić.

Stevo Filipović, direktor "Save Semberija", rekao je da je ova prehrambena industrija zauzela stav da će u punom kapacitetu podržati ovu akciju, te će biti određeno koji njihovi proizvodi će biti obezbijeđeni bez marže.

Generalni direktor "Zvorničanke" Ninoslav Rašković naveo je da su odlučili da podrže ovu aktivnost, te da će i kod njih biti proizvoda sa nula odsto marže.

Mirsad Bektašević, direktor prodaje u "Neltu" Istočno Sarajevo, istakao je da je njihova dužnost i obaveza da podržu ovakve aktivnosti.

Inače, nakon sastanka, umjesto najavljenog saopštenja, svi oni su dali izjave, ali nije poznato kome, pošto na ovu koferenciju za medije nismo pozvani, što znači da nam je onemogućeno da postavimo pitanja koja već mjesecima muče potrošače u Srpskoj, a odnose se na neizdrživo visoke cijene s jedne, te masnu zaradu trgovaca sa druge strane.

Šulić je, podsjetimo, juče, u izjavi za "Nezavisne novine", upitan da li je imao priliku da pročita podatke o prošlogodišnjoj dobiti trgovačkih lanaca koji posluju u Srpskoj, odgovorio da zna da ni jedan od njih nije poslovao negativno, te da su im dobiti na nivou iznad prosječnih dobiti većine poslovnih subjekta u Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije