Tržište

Ukinuta zabrana: Srpsko meso i mlijeko idu za Rusiju

Ukinuta zabrana: Srpsko meso i mlijeko idu za Rusiju
Foto: Ilustracija | Ukinuta zabrana: Srpsko meso i mlijeko idu za Rusiju

BEOGRAD - Srbija i Rusija postigle su dogovor o povećanju robne razmjene u poljoprivrede, kao i o ukidanju važeće zabrane izvoza na rusko tržište za određene srpske proizvođače mesa i mliječnih proizvoda, izjavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Bogdan Igić.

"Za početak, to se odnosi na Mesnu industriju `Karneks` iz Vrbasa i `Mlekoprodukt` iz Zrenjanina, a kasnije će i na druge firme", rekao je Igić za "Sputnjik".

Igić je najavio da će u narednih petnaestak dana veterinarska inspekcija izvršiti inspekciju objekata u skladu sa ruskim standardima i da će zapisnik o tome poslati nadležnima u Rusiji.

On je objasnio da će biti urađene i sve neophodne analize, pa i na natamicin.

"Nakon te analize očekuje se skidanje zabrane za `Mlekoprodukt`. Što se tiče Mesne industrije `Karneks` već smo izvršili neophodnu kontrolu i poslali zapisnik, tako da se skidanje zabrane očekuje u vrlo kratkom roku", naglasio je Igić.

Ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor je u aprilu prošle godine obavila nadzor u šest kompanija iz Srbije za proizvodnju mesa i potom objavila da su u četiri utvrđene "ozbiljne nepravilnosti", zbog čega im je privremeno obustavljen izvoz u Rusiju.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede Srbije, na čelu sa Igićem, učestvovala je u radu Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije u Kazanju.

U načelu je dogovorena i posjeta ruskog ministra poljoprivrede Dmitrija Patruševa Beogradu u prvoj polovini aprila, s ciljem preciziranja planova o povećanju trgovinske razmjene dvije zemlje.

Dogovorena je i posjeta delegacije Ministarstva poljoprivrede Tatarstana, s ciljem upoznavanja o poljoprivrednim proizvodima koje Srbija izvozi u Rusiju i omogućavanja izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Tatarstana u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije