Tržište

Pratite nas na Google news

Ukinute carine na mlijeko iz BiH

Ukinute carine na mlijeko iz BiH
Foto: N.N. | Ukinute carine na mlijeko iz BiH
Dejan Tovilović

SARAJEVO - Vlada Kosova ukinula je carine na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, čime su uvaženi napori da se ovaj problem riješi u skladu sa principima slobodne trgovine, kazao je u petak Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Odluka o ukidanju mjera ima veliki značaj za mliječnu industriju u Bosni i Hercegovini, jer tržište Kosova predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

"Carine na izvoz mlijeka, našim izvoznicima više se ne naplaćuju", ističe ministar Šarović, pojašnjavajući da je ukidanje ranije donesenih, spornih mjera od strane Prištine, rezultat zajedničkog rada zemalja CEFTA-e i ministarskog sastanka koji je prethodno održan u Beogradu a na kome su, osim Šarovića, učestvovali i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupče Nikolovski i šef Direktorata za regionalnu saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

Inače, nakon ovog sastanka Vlada Kosova je najprije djelimično ukinula prethodno donesene zaštitne mjere  na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon čega su zemlje CEFTA zatražile potpuno ukidanje svih mjera, ocjenjujući ih kao štetne za CEFTA, kao zonu slobodne trgovine ali i za privrednike koji zadnjih dana nisu mogli slobodno izvoziti.

Po podacima kojima raspolaže Spoljnotrgovinska komora BiH ukupan izvoz za tarife na koje je uvedena carina u 2017. godini je iznosio preko 10 miliona KM, a u 2018. godini  oko 4,7 miliona KM iz čega je jasno vidljivo od kolikog značaja je izvoz za BiH mliječnu industriju na ovo tržiše.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije